– Skal vi få til økt bosetting i 2016, er det nødvendig å ha jevn bosetting gjennom året, sier assisterende direktør Bjørn Holden i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til Kommunal Rapport.
– Skal vi få til økt bosetting i 2016, er det nødvendig å ha jevn bosetting gjennom året, sier assisterende direktør Bjørn Holden i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til Kommunal Rapport.Berit Roald, NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mangler flyktninger å bosette

Bosettingen av flyktninger i kommunene kan stoppe opp hvis ikke UDI fatter vedtak raskere.

Kommunene er bedt om å bosette 18.500 i år, men nå er det få bosettingsklare i mottak – ved årsskiftet bare drøyt 1.400 som ikke var tildelt en kommune.

– Skal vi få til økt bosetting i 2016, er det nødvendig å ha jevn bosetting gjennom året. Da må vi ha nok flyktninger å bosette, sier assisterende direktør Bjørn Holden i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til Kommunal Rapport.

I midten av januar sendte IMDi et brev til Utlendingsdirektoratet der de uttrykker sterk bekymring for bosettingstakten.

I januar innvilget UDI drøyt 300 søknader. En jevn bosetting gjennom året krever minst 9.000 vedtak de første ni månedene – dvs. 1.000 i måneden i snitt – ifølge IMDi.

I brevet skriver IMDi at hvis de ikke har et sammensatt utvalg av bosettingsklare flyktninger å presentere for kommunene, «kan det undergrave det systematiske arbeidet som IMDi har gjort for å få rask utnyttelse av bosettingsplasser i kommunene».

Assisterende UDI-direktør Birgitte Lange sier at UDI er opptatt av å forholde seg til IMDis bekymring for bosettingstakten.

– Vi skal ha et godt samarbeid med IMDi og levere nok bosettingsvedtak, samtidig som vi forholder oss til overordnete føringer. Vi justerer oss, i omforent forståelse med Justisdepartement. Dette får vi til, sier Lange til Kommunal Rapport.

Les mer om saken i Kommunal Rapports ukeavis. Om du ikke abonnerer på ukeavisa, kan du bestille abonnement her.