Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) taler under Fremskrittspartiets 1. mai-markering på Strømsø torg i Drammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) taler under Fremskrittspartiets 1. mai-markering på Strømsø torg i Drammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixTerje Bendiksby / NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Listhaug vil ha praksisplass til innvandrere

Regjeringen vil gjøre arbeidspraksis til en del av introduksjonsprogrammet for nye innvandrere, sier innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er utrolig viktig å få folk i jobb. Jeg tror ærlig talt at de fleste som kommer til Norge, ønsker å jobbe, bidra og bruke sine evner på en god måte i det norske samfunnet, sa Listhaug under sin tale under Fremskrittspartiets 1. mai-arrangement i Drammen.

Talen gikk stort sett fredelig for seg. Noen fremmøtte fra Rød Ungdom avdeling Drammen sto på bakerste rad og snudde ryggen til da Listhaug talte. Det kom til noe munnhoggeri mellom støttespillere og motstandere etter arrangementet var over, ifølge Drammens Tidende.

Inn på sykehjemmene

Statsråden hadde med seg en nyhet fra den kommende integreringsmeldingen, nemlig at arbeidspraksis skal bli del av introduksjonsprogrammet. Listhaug mener plasser kan opprettes i helse- og omsorgstjenestene.

– De som sulter på sykehjemmene, gjør ikke det på grunn av mangel på mat, men på grunn av mangel på hender. Det er ikke nok tid til å sørge for at maten kommer fra tallerkenen og inn i munnen. Hvorfor ikke bruke de som nå skal inn i arbeid på å hjelpe syke og eldre? sa Listhaug.

Hun mener dette er et eksempel på en type oppgave som man kan gjøre selv om man ikke snakker særlig godt norsk. Rengjøring og andre oppgaver på sykehjem som ikke krever fagutdanning, er også aktuelle.

– Hvordan tror du eldre mennesker vil reagere på at du ønsker å sende nyankomne innvandrere med dårlig språkkunnskaper til sykehjemmene?

– Det er mange innvandrere som allerede jobber i disse tjenestene. I Oslo ville det ikke gått rundt uten dem som har kommet til Norge. Så det er jeg sikker på at skal gå veldig greit, svarer Listhaug.

Venter at næringslivet bidrar

Tall fra 2014 viser at bare 15 prosent av innvandrere i introduksjonsprogrammet deltok i arbeidspraksis, ifølge Listhaug, som understreker at det er nødvendig med flere plasser. Hvordan man skal få flere praksisplasser, er hun ikke konkret på.

– Privat sektor har sagt at man ønsker å bidra i den situasjonen som landet står oppe i, at man ønsker å være med på dugnad. Så jeg er sikker på at vi får drahjelp, sier hun.

Innvandrings- og inkluderingsministeren mener det er sterk sammenheng mellom innvandringspolitikk og arbeidsmarkedet.

– De som er opptatt av arbeidsledigheten, bør også være opptatt av innvandringspolitikken. For den får betydning for hvordan arbeidsmarkedet i Norge vil se ut i årene som kommer, sa hun.

Gir Støre skylden

Listhaug brukte også en god del av talen på å lange ut mot Arbeiderpartiet. Særlig la hun vekt på at partiets innvandringspolitikk har tatt en «snillistisk og naiv kursendring» under partileder Jonas Gahr Støre.

Listhaug framholdt at Arbeiderpartiet har ansvar for hvilke signaler de sender til asylsøkere som vurderer hvilket land de reiser til.

– I den grad det kommer en stor tilstrømming igjen, hvem er det vi skal adressere skyld for det til? Jonas Gahr Støre! avsluttet hun talen med et rop.

(©NTB)