Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS sier lite tyder på at regjeringen har satset på å holde avtalen om å ta imot 1.350 flyktninger i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS sier lite tyder på at regjeringen har satset på å holde avtalen om å ta imot 1.350 flyktninger i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen EU-flyktninger til Norge: – Oppsiktsvekkende mener organisasjoner

At regjeringen ikke har hentet hit en eneste av de 1.350 flyktningene Norge har lovet EU å ta imot i år, er pinlig og oppsiktsvekkende, mener norske organisasjoner.

– Norske myndigheter kan umulig ha gjort alt som står i deres makt for å hente flyktninger fra Italia og Hellas. Dette var jo avklart i april. Men når det bare er stilt 170 plasser stilt til rådighet, og ingen ennå har kommet, er det ingenting som tyder på at dette blir prioritert, sier leder for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, til NTB.

Ingen har kommet

Som NTB skrev fredag, vedtok Stortinget i desember at det norske bidraget til EUs program for å relokalisere flyktninger fra Hellas og Italia for å lette byrden på disse landene, skulle være på i alt 1.500 asylsøkere, med 750 i år og 750 i 2017. I april var avtalene med Hellas og Italia klare.

Samtidig lovet Norge å ta imot 600 syriske flyktninger fra Tyrkia som en del av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.

Et halvt år senere har ingen av de i alt 1.350 flyktningene satt foten på norsk jord.

– Somler

– Oppsiktsvekkende, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.

– Mens Norge har somlet med å holde løftet sitt, har situasjonen i mottakslandene blitt verre fordi flere flyktninger har kommet, sier han til NTB. I Hellas og Italia lever tusenvis under fryktelige sanitære forhold uten nok mat eller helsehjelp fordi mottaksapparatet i disse landene er overbelastet, påpeker han.

– Vi ser av statsbudsjettet at regjeringen planlegger å starte dette arbeidet i oktober – november. Det betyr nå. Vi kommer til følge med, sier Egenæs.

Egeland: Ikke holdbart

Det er ikke holdbart at Norge og regjeringen ikke oppfyller løftene våre, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Når europeiske land kollektivt flykter fra enhver form for ansvarsdeling gjør dette situasjonen verre for de mange flyktningene som i dag er strandet og lever under svært vanskelige forhold i Hellas, Italia og Tyrkia. Få land har større mulighet til å få andre land med seg på å komme ut av handlingslammelsen, sier han til NTB. 

– Pinlig

Austenå i NOAS viser til at statsminister Solberg for en måned siden var i FNs hovedforsamling og formante det internasjonale samfunnet om å ta et felles ansvar .

– Da må det jo være et minimum at vi selv oppfyller våre forpliktelser. Dette er pinlig for Solberg, særlig når dette skjer i et år der det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge, føyer hun til.

– Justisdepartementet viser til at det har vært problemer, blant annet god nok sikkerhetsklarering?

– Det har jeg ingen forståelse for. Dette gjelder jo syriske flyktninger, først og fremst kvinner og barn. At det skal ta over halvt år å sikkerhetsklarere dem, har jeg ingen tro på. Dette framstår som en manglende vilje til å prioritere å hente flyktninger til Norge, særlig sett i forhold til de ressursene som stilles til rådighet når det gjelder å få sendt folk ut av landet, sier NOAS-lederen.

(©NTB)