Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier de avventer en evaluering av UDIs kontraktsforvaltning. Foto: Olav Heggø, Fotovisjon
Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier de avventer en evaluering av UDIs kontraktsforvaltning. Foto: Olav Heggø, FotovisjonOlav Heggø, Fotovisjon
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tilsynsordning for asylmottak fortsatt i det blå

Stortinget har vedtatt å etablere en uavhengig tilsynsordning for asylmottak, men det er fortsatt helt i det blå om en slik ordning kommer. Uforståelig, mener Røde Kors.

Etter den store flyktningstrømmen i 2015 ble det rapportert om flere feil og mangler ved norske asylmottak. Folkerettssjef Mads Harlem i Røde Kors sier til Dagsavisen at det ikke har blitt bedre. Han lurer på hva som skjer med tilsynsordningen Stortinget vedtok i fjor sommer.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke gjør noe med det. Hvorfor vil de ikke ha tilsyn? Har de noe å skjule, spør han.

I dag er det Utlendingsdirektoratet (UDI) som utfører tilsyn, en ordning som har fått kritikk ettersom UDI også er direktoratet som setter ut asylmottaksdriften på anbud.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier de avventer en evaluering av UDIs kontraktsforvaltning.

– Utredningen av ulike alternativer for å styrke tilsynet på området, vil blant annet gjøre bruk av evalueringens funn, sier han.

Harlem sier manglene ved norske asylmottak går på helt grunnleggende ting, som at asylsøkerne ikke får ordentlig helsehjelp og ernæring, og at boforholdene er dårlige.

– Vi har uavhengig tilsyn for alt mulig i dette landet, men ikke på mottak der det bor mennesker som er i en veldig sårbar og utsatt situasjon, sier han.

(©NTB)