Norsk Folkehjelp driver nå kun fire mottak i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Norsk Folkehjelp driver nå kun fire mottak i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixGorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Kommersielle skviser ut ideelle i drift av mottak

Private står for over 70 prosent av landets mottak, og stadig færre asylmottak driftes av ideelle organisasjoner. Det reagerer SV og Norsk Folkehjelp på. 

Norsk Folkehjelp mener de ideelle blir utkonkurrert når det kun er pris, ikke kvalitet, som gjelder, skriver  Klassekampen. Generalsekretær Henriette Killi Westhrin ber nå Stortinget ta grep.

– Staten må være mer opptatt av høy kvalitet og at kvalitet er mer enn bare at det skal være forsvarlig å være der. I tillegg bør en ha egne anbudsrunder for ideelle og ha lengre anbudsperioder, sånn at det blir lettere å drive langsiktig, sier Westhrin, som er tidligere statssekretær for SV. SV la denne uken fram forslag for å gjøre det enklere for ideelle og kommuner å drive mottak.

I 1990 ble nesten 25 prosent av mottakene drevet av en ideell organisasjon, og nå er andelen nede i under 8 prosent. Samtidig har andelen kommersielle mottak gått fra 12 prosent til over 70 prosent.

Geir Toskedal (KrF) i kommunalkomiteen sier de kjemper for de frivillige.

– Mange private holder en god standard, men de frivillige har jo dette som hjertesak. Vi vil se til at rammevilkårene deres er gode, sier han.

(©NTB)