Mottakssenteret i Råde kommune. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Mottakssenteret i Råde kommune. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Annethvert asylbarn fikk midlertidig opphold

Nesten halvparten av de enslige, mindreårige asylsøkerne som har fått svar i år, fikk midlertidig opphold og må reise ut når de fyller 18.

Per 1. juni hadde 698 personer i denne kategorien fått svar. For 331 av dem – 47 prosent – var svaret altså at de får være i Norge til de fyller 18, men etter det må de ut, skriver  VG. I fjor fikk 14 prosent av de enslige mindreårige midlertidig opphold, mens det bare gjaldt 1,3 prosent året før.

– Det har vært en klar økning i andelen som får tidsbegrensede tillatelser, sier direktør Hanne Merete Jendal ved asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Etter at andelen som fikk tidsbegrenset opphold økte kraftig i fjor høst, registrerte UDI en forverring i situasjonen for enslige mindreårige på norske mottak. Det kom meldinger om blant annet selvmordsforsøk, angst, skolevegring og uro.

Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for å begrense midlertidigheten. Partiet kan likevel ikke love at andelen med slike vedtak går ned dersom Ap kommer til makten.

– Det landsmøtet sa, er at vi forholder oss til det regelverket som er, men at det handler om hvordan vi tolker regelverket. Det er ikke mulig for meg å si om prosenten skal ned eller opp, for det handler om hvem som har krav på opphold, sier innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås.

(©NTB)