– Det er mange engasjerte og dyktige medarbeidere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men de mangler et verktøy for å forbedre kvaliteten på tilbudet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
– Det er mange engasjerte og dyktige medarbeidere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men de mangler et verktøy for å forbedre kvaliteten på tilbudet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeFoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil lage trygghetsstandard for sykehjem

Regjeringen planlegger å lage en trygghetsstandard – et verktøy som skal sørge for at alle beboere på sykehjem sikres et likeverdig tilbud.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier det er for store variasjoner i kvaliteten i dag.

– Det er mange engasjerte og dyktige medarbeidere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men de mangler et verktøy for å forbedre kvaliteten på tilbudet, sier Høie.

Nedsetter styringsgruppe

Trygghetsstandarden skal konkretisere hvordan sykehjem kan sikre god ledelse, organisering og profesjonell praksis, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Innholdet i trygghetsstandarden skal utarbeides i samarbeid mellom Helsedirektoratet og en egen styringsgruppe. Bruker- og pårørendeorganisasjoner, yrkesorganisasjoner og KS vil få anledning til å delta i styringsgruppa.

Når verktøyet er klart, skal det prøves ut på noen utvalgte sykehjem. De vil gi eksempler på hvordan de arbeider for å sikre god kvalitet og hvordan resultatene måles.

Ap ønsker mer

– Regjeringen skal ha ros for å videreføre et viktig arbeid med kvalitet i eldreomsorgen som startet under den rødgrønne regjeringen. Det er likevel synd at regjeringen snevrer inn kvalitetsarbeidet til utelukkende å handle om sykehjem, sier Arbeiderpartiets helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen til NTB.

Han mener det er behov for jevnere og økt kvalitet på alle deler av pleie- og omsorgstjenestene i kommunene – også tjenesten som pleietrengende kan forvente i eget hjem.

– Arbeiderpartiet foreslår derfor 1,4 milliarder kroner ekstra til kommunene som skal gå til blant annet eldreomsorg. I tillegg vil vi kompensere svikten i skatteinntekter i kommunene. Dette er forslag Høyre og Frp dessverre har sagt blankt nei til, sier Micaelsen.

Frykter mer byråkrati

SV frykter at verktøyet kan bli en papir- og byråkratisatsing. Partileder Audun Lysbakken mener det som skal til for å sikre likeverdig kvalitet, er bedre bemanning.

– Det er all grunn til å jobbe med kvalitet i sykehjem, men nok en gang viser det seg at vi har en byråkrati- og utredningsregjering når det vi trenger er flere folk på jobb, sier han.

Lysbakken sier han vil se prosjektet an, men understreker at eldre trenger sterkere rettigheter.

– Vi vil selvsagt se på dette verktøyet, men ingen må late som om det er et så enkelt grep som vil sikre kvalitet i norsk eldreomsorg, sier han.

(©NTB)