I dag har to tredeler av kommunene gjennomført opplæring for pårørende av personer med demens, og nesten hver tredje kommune tilbyr samtalegrupper. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
I dag har to tredeler av kommunene gjennomført opplæring for pårørende av personer med demens, og nesten hver tredje kommune tilbyr samtalegrupper. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpixFrank May / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flere får demenshjelp

Stadig flere personer med demens får tilbud om aktiviteter på dagtid. Ifølge en ny rapport er antallet nesten tredoblet siden 2007.

Mer enn 70 prosent av landets kommuner tilbyr nå slike aktiviteter, ifølge en rapport utarbeidet av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

– Demens har vært en «stille sykdom». Pasienter og pårørende trekker seg ofte tilbake fra sosialt liv og kjemper i det stille mens livet kanskje blir snutt opp ned, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han sier demensplanen som regjeringen satte i verk i 2007, også har løftet fram de pårørende. I dag har to tredeler av kommunene gjennomført opplæring for pårørende av personer med demens, og nesten hver tredje kommune tilbyr samtalegrupper.

– Mange kommuner har jobbet godt for å tilby hjelp og aktiviteter til familier som er rammet av demens. Men når det er sagt, er det fortsatt mye å gå på for å øke kapasiteten, sier Guldvog.

(©NTB)