Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpixTore Meek / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Strengere krav for å bli sykepleier

Regjeringen vil styrke sykepleierutdanningen gjennom strengere opptakskrav.

For å komme inn, foreslås det at søkerne minst må ha karakteren tre i matematikk og norsk og minimum 35 skolepoeng. Målet er å styrke kvaliteten på utdanningen og tjenestene sykepleierne utfører.

– Ved å få sterkere kandidater til sykepleierutdanningen, mener regjeringen at sykepleierutdanningen blir bedre. Sykepleierne vil dermed kunne levere tjenester av enda bedre kvalitet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

En av grunnene til det skjerpede opptakskravet i matematikk, er feilmedisinering.

– Karakterkrav i matematikk kan bidra til å styrke studentenes kompetanse når det gjelder medikamenthåndtering. Riktig administrering av medisiner er avgjørende for pasientsikkerheten, sier helseminister Bent Høie (H).

Positivt fra forbundet

Norsk Sykepleierforbund er positive til forslaget

– Det er viktig å ha klare krav til inntak og gjennomføring av sykepleierutdanningen. Dette handler om kvalitet og pasientsikkerhet, sier forbundsleder Eli Gunhild By til  Stavanger Aftenblad.

Hun vektlegger at god sykepleie krever solid teoretisk kompetanse.

– Vi ser at flere studenter sliter i naturvitenskapelige fag i dag. Høyere kompetanse ved inntak gir grunnlag for høyere gjennomføring av utdanningen og bedre resultater, sier hun.

Samtidig synes forbundet det er synd det ikke foreslås samme krav for engelsk.

– Vi mener det bør være krav om karakteren tre også i engelsk. Likevel er dette et godt stykke i riktig retning, sier By.

Ut på høring

Kunnskapsministeren tror ikke skjerping av opptakskravene vil svekke rekrutteringen av nye sykepleiere nevneverdig.

– Det var mange som søkte sykepleierutdanningen i 2016. Lærestedene ville derfor i hovedsak ha fylt opp studieplassene med krav om karakteren tre i matematikk fra videregående. Om vi også innfører krav om norskkarakter og 35 skolepoeng, kan det bli mer krevende å fylle alle studieplassene. Men jeg tror det vil gå seg til i takt med at søkerne får omstilt seg, sier Røe Isaksen.

Regjeringen har sendt ut forslaget på høring. De nye kravene er foreslått å gjelde fra studieåret 2018/2019.

(©NTB)