Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lenger ventetid for omsorgstjenester i store kommuner

Innbyggere i større kommuner må vente lenger på omsorgstjenester enn beboere i mindre, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB har sett på hvor mange som må vente mer enn 15 dager fra søknadsdato til sykehjemsplass, hjemmesykepleie eller hjemmehjelp er på plass.

Halvparten av alle søknader om langtidsopphold i institusjon (sykehjem) som bli innvilget, iverksettes i løpet av 15 dager. For innbyggere i kommuner med færre enn 5.000 innbyggere får åtte av ti sykehjemsplass i løpet av den tida. I kommunene med 50.000 eller flere innbyggere gjelder det for fire av ti.

Også for helsetjenester i hjemmet er det forskjell i ventetiden for beboere i større kommuner. Hele 77 prosent av søknadene totalt er iverksatt før det har gått 15 dager, og i små kommuner blir om lag 90 prosent av søknadene raskt iverksatt. I større kommuner gjelder det om lag 70 prosent av søknadene.

Ventetiden for praktisk bistand til daglige gjøremål (tidligere kalt hjemmehjelp) er noe lenger. I de små kommunene iverksettes søknaden innen 15 dager i nesten 76 prosent av tilfellene. Tallet er 54 prosent i de største kommunene.

SSB har tatt utgangspunkt i tjenester der søknaden ble levert i løpet av 2015 og 2016, og der tjenestene ble startet opp eller endret i løpet av 2016. Med i statistikken er også det som omtales som negativ ventetid, hvor datoen for når tiltaket settes i gang, kommer før datoen der søknaden er registrert.

Avslåtte søknader er ikke medregnet.

(©NTB)