Rådmann Astrid Eidsvik (t.h.), her sammen med ordfører Eva Aurdal (Ap), vil finne ut om det har skjedd straffbare forhold i avfallsetaten i Ålesund kommune. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke
Rådmann Astrid Eidsvik (t.h.), her sammen med ordfører Eva Aurdal (Ap), vil finne ut om det har skjedd straffbare forhold i avfallsetaten i Ålesund kommune. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunalt ansatt etterforskes for mulig korrupsjon

Rådmannen i Ålesund har anmeldt en ansatt i kommunens avfallsetat for korrupsjon. Politiet bekrefter at det blir åpnet etterforskning.

Bakgrunnen er at en entreprenør som har utført arbeid for avfallsetaten også skal ha utført arbeid privat hos den ansatte som er anmeldt.

Anmeldelsen ble levert 4. mai. Dermed kom rådmannen så vidt kontrollutvalget i forkjøpet. De hadde møte dagen etter, og sekretariatet gikk inn for anmeldelse.

Kontrollutvalgssekretariatet innstilte først på anmeldelse også av en ansatt på vann, avløp og renovasjon for brudd på arbeidsmiljøloven for ulovlig overtidsbruk, men kontrollutvalget kom til at de vil avvente tilsyn fra Arbeidstilsynet. Deres undersøkelse starter denne uka.

Det var Sunnmørsposten som først avdekket at en entreprenør skal ha jobbet privat på tomta til den ansatte i avfallsetaten.

Revisjonen avdekket flere forhold

Revisjonen har tidligere avdekket en rekke kritikkverdige forhold i avfallsetaten: Omfattende overtidsbruk i strid med arbeidsmiljøloven, manglende økonomisk styring og altså ulovlige direkteinnkjøp. Revisjonen har sendt nummererte brev om hvert av disse forholdene til kontrollutvalget.

Nummererte brev brukes når det avdekkes vesentlig svikt i den økonomiske internkontrollen, betydelige avvik mellom budsjett og regnskap og andre alvorlige forhold. Dette for at oppdragsgiver å få skriftlig informasjon om forholdene, slik at de kan følges opp på forsvarlig måte.

Åpner etterforskning

Politiet bekreftet tirsdag at de har mottatt en anmeldelse fra Ålesund kommune for mulige straffbare forhold knyttet til avfallsanlegget Bingsa, og at det vil bli åpnet etterforskning.

– Ålesund kommune har levert en anmeldelse for et mulig straffbart forhold. Saken omhandler korrupsjon og har en strafferamme på inntil tre års fengsel, sier politioverbetjent Eivind Klokkersund ved økoteamet i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Han kan ikke si hvor lang tid etterforskningen vil ta, men opplyser at økonomiske straffesaker erfaringsmessig er tidkrevende å etterforske. Klokkersund utelukker ikke at Økokrim kan bli koblet inn.

Kommunal Rapport har ikke lykkes med få en kommentar til politianmeldelsen fra den ansattes advokat, Sverre Aarsæther.