Se og hørs tidligere sjefredaktør Knut Haavik og barna tapte for Oslo kommune i Oslo tingrett. Bildet er hentet fra et møte i Kringkastingsrådet i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Se og hørs tidligere sjefredaktør Knut Haavik og barna tapte for Oslo kommune i Oslo tingrett. Bildet er hentet fra et møte i Kringkastingsrådet i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Se og hør-gründer tapte for Oslo kommune

Se og hørs tidligere sjefredaktør Knut Haavik og barna tapte på alle punkter i Oslo tingrett i en strid om opparbeidelse av større vei.

Er driften av et hagesenter så forskjellig fra møbelbutikk at kommunen kan kreve opparbeidelse av større vei? Det har vært stridstemaet når Se og hør-gründer Knut Haavik og barna har møtt Oslo kommune i retten vår.

Svaret fra Oslo tingrett er et klart ja. Dermed har grunneierne Haavik med familie tapt saken – og må ut med Oslo kommunes vel 80.000 kroner i advokatutgifter.

Knut Haavik sier til Kommunal Rapport at han har gitt bort halve eiendommen til sine tre barn. Han sier at hans eierskap er sovende, og henviser til barna for kommentar.

Dette er striden

Striden rundt eiendommen på Vinderen i Oslo startet da møbelbutikken Room ble erstattet med Plantasjen i 2009. Naboene reagerte på trafikkøkning, og klaget til Oslo kommune.

I 2011 konkluderte kommunen med at endringen fra møbelbutikk til hagesenter krevde bruksendring. I 2014 mente Oslo kommune at bruksendringen ga grunneierne plikt til å opparbeide regulert vei. Kommunen innvilget midlertidig dispensasjon, men på betingelse av at Haavik-familien godtok å tinglyse en erklæring der de aksepterte at de i framtiden ville måtte opparbeide veien.

Det godtok ikke Haavik og barna. De gikk til sak mot Oslo kommune.

Mye mer trafikk

11. april falt dom i saken. Der konkluderer Oslo tingrett at endringen fra møbelbutikk til planteutsalg er «klart søknadspliktig». I kjennelsen legger tingrettsdommer Dagfinn Grønvik vekt på at området er en blanding av boliger, kontor og forretninger, og at søknadsplikten er essensiell for å sikre at naboene skal kunne si sin mening.

Retten viser også til at bruken av lokalene som hagesenter vil øke trafikken tilsvarende minst én ny boenhet. Dermed konkluderer retten at Oslo kommune kan stille krav om at grunneierne – Haavik-familien – opparbeider veien.

(Se hele dommen her.)