Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Alle er med på nøktern standard i Haugesund

Rådmann Ole Bernt Thorbjørnsen i Haugesund har fått hele organisasjonen med på dugnad. «Godt nok» er standarden som skal aksepteres fram til 2020. Det er krevende for ansatte og brukere.

Årets kommuneprofil 2016

Årets kommuneprofil  har tre kategorier: Ordfører, rådmann og andre ledere (politiske og administrative)

Leserne har foreslått kandidater. En jury har valgt ut to finalister i hver kategori. De har kunnet foreslå egne kandidater, men har ikke gjort det.

Denne uka presenterer vi de to rådmanns-finalistene. Ordfører-finalistene presenterte vi i nr. 38 og lederne i nr. 39.

Rådmannsprisen skal gå til øverste administrative leder i en kommune eller en fylkeskommune som har utmerket seg i løpet av dette året. Han eller hun må ha vist administrativt lederskap utenom det vanlige; oppnådd spesielle resultater i driften av kommunen, snudd en negativ utvikling, tatt initiativ til innovative løsninger i tjenestene eller administrasjonen.

 

–––—

For å stemme på Ole Bernt Thorbjørnsen må du sende kodeordet rådmann 2  i en sms til 2377. Prisen for å stemme er 3 kroner for hver stemme.

–––-

Det henger et trafikkskilt på kontoret til kommunalsjef for helse og omsorg. Skiltet viser hvilket nivå tjenestene skal ligge på. Tjenestene skal ikke være på rødt. Gul bør bare skje midlertidig og unntaksvis. Den nederste delen av det grønne feltet er hvor de skal ligge. Alminnelig god praksis. Der er det godt nok. Best praksis, som er øverste hylle, må vente.

– Det er klart det er enkelte som klager på kvaliteten. Særlig gjelder det dem som bor på dobbeltrom på sykehjem. Det får vi ikke gjort noe med nå, sier kommunalsjef Sissel Hynne. Hun og hennes sektor har den tøffeste frontlinjejobben i Haugesunds snuoperasjon.

Rådmannen selv er litt flau over å bli nominert til årets rådmann i Kommuneprofilen.

 – Det er jo de ansatte som gjør denne jobben, sier han.

Fjernet flat organisering

Likevel er politikerne og ansatte på rådhuset fulle av lovord om den nye rådmannen som har snudd skuta på to år. Skjønt helt i havn er han ikke. Haugesund er fremdeles på Robek på grunn av et oppsamlet underskudd. Men 2018 skal være kommunens siste år på Robek.

Så hva har Thorbjørnsen gjort siden han begynte 1. januar i fjor?

– Jeg begynte med å omorganisere. Vi har forlatt tonivåmodellen med 54 enheter som rapporterte til rådmannen. Nå har vi en mer hieratisk modell, med fire områdesjefer. Det viktigste er at ansvar og myndighet er gjennomgående i hele organisasjonen.

– Hva kan dere ikke gjøre i deres situasjon?

– Vi kan ikke reise utenlands for faglig påfyll. Vi kan ikke bruke konsulenter til å løse ting – det må vi gjøre selv. Vi må alltid se etter alternative løsninger der ting koster penger, sier rådmannen.

– Og her må jeg skryte av de ansatte. Vi har ansatte som tar med seg ektefellen og maler personalrommet på fritida, og barnehageansatte som kjøper det barnehagen trenger når budsjettet er slutt. Sånn kan det selvfølgelig ikke fortsette, men det sier noe om at de strekker seg langt, sier han. Og blir litt flau igjen for å være den som skal fronte denne «stå på-viljen»

Varaordfører May Britt Vihovde (V) og ordfører Arne Christian Mohn (Ap) har foreslått rådmannen. Og ifølge lokalavisen slåss politikerne om å ta æren for at det nå går mye bedre med økonomien. Eks-ordfører Petter Steen jr. (H) var med å ansette Thorbjørnsen, og mener han er rett mann til rett tid.

– Det eneste jeg er lei meg for ved å forlate politikken er at jeg ikke får jobbe med Thorbjørnsen som rådmann, sier han.

Terra-kommune

 Kommunen er også Terra-kommune, men det er ikke årsaken til at de har slitt med økonomien.

– Terra er tilbakelagt, og vi får jo nå igjen noen penger etter rettssakene. Årsakene til Haugesunds økonomiske problemer er at vi er en småby med storbyproblemer, sier Thorbjørnsen.