Aasa Gjestvang. Foto: Bjørn-Frode Løvlund / Østlendingen
Aasa Gjestvang. Foto: Bjørn-Frode Løvlund / ØstlendingenBjørn-Frode Løvlund/ Østlendingen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Kunnskap og utdanning har ikke stått så høyt hos oss

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) er nominert for: Å ha ledet laget som har økt fullført- og bestått-andelen i videregående skole i Hedmark med 8 prosentpoeng.

Aasa Gjestvang

44 år

Fra: Stange i Hedmark

Fylkesråd for videregående opplæring, kompetanse og personal i Hedmark fylkeskommune fra 2007.

Yrkesbakgrunn. Utdannet lærer. Vært rektor på barneskole.

Politisk bakgrunn: Andre periode i fylkesrådet i Hedmark. Sitter i Stange kommunestyre på tredje perioden. Er også formannskapsmedlem.

Årets kommuneprofil 2015: Kandidat 3

– Bare du gjør så godt du kan, så er det greit. Det har vært holdningen til utdanning hos oss. Men det er ikke greit. Vi må sikte høyere, sier Gjestvang.

Hun har sagt til fylkesting og befolkning at heretter skal vi leve av kunnskap og utdanning.

– Det har vært som å banne i kirka. Det har ikke bare blitt tatt positivt opp, sier hun.

 Hun pekte på sammenhengen mellom at Hedmark har landets laveste andel av den voksne befolkningen med høyere utdannelse, dårlige resultater fra grunnskolen og lav andel fullført og bestått på videregående skole. Jordbruk og skogbruk er viktige næringer. Det kan være noe av forklaringen på at utdanning ikke har blitt sett på som viktig, tror Gjestvang.

Da hun tok fatt som fylkesråd i 2007, var oppfølgingen av skolen fra fylkeskommunen også litt løs. Datagrunnlaget var vanskelig tilgjengelig, og det å lage et godt styringsdokument var det første hun tok fatt på.

– Det var et stort sammensurium av måleindikatorer. Det var rett og slett ulike måter å måle den samme tingen på fra år til år. Men nå er tilstandsrapporten det viktigste styringsdokumentet vi har for videregående skole. Alle politikere skal ha det med seg hele tiden. Derfor har vi laget en veskeutgave i A5 format, ler Gjestvang.

Resultatene Hedmark kan vise til, er altså at de har hevet fullført- og bestått-prosenten fra 62,6 prosent i 2007 til 70,8 prosent i 2015. Hedmark har dermed gått fra å være landets nest svakeste fylke på fullføring i videregående skole til å være på landsgjennomsnittet. De har også satt i gang et stort og bredt utviklingsprosjekt i samarbeid med Høgskolen i Hedmark. Heving av lærernes kompetanse er en del av det. De får videreutdanning ute på skolene. For det fikk de skoleeierprisen fra Kunnskapsdepartementet i 2014.

– Den ferden vi har tatt våre ungdommer med på viser at det går an. Fullført og bestått videregående betyr uendelig mye for den enkelte ungdom. Da er veien åpen. Med dropout og stryk er veien til Nav og tiltak kort, sier Gjestvang.

Hvis du vil stemme på Aasa Gjestvang:

Send «profil» mellomrom og tallet 3 til 2131. Du kan stemme fram til 8. desember klokka 16.00, og avgi så mange stemmer du vil. Hver stemme koster 3 kroner.