Erlend Larsen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Erlend Larsen. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Ny storkommune vil bli en sterk motor i Vestfold

Stokke-ordfører Erlend Larsen (H) er nominert for å ha vært drivkraft i kommunereformens første sammenslåing.

Erlend Larsen

50 år

Politisk bakgrunn: Ordfører for Høyre i Stokke fra 2011

Yrkesbakgrunn: Utdannet kaptein og flyger, har tjenestegjort i Forsvaret og vært sivil flyger i Widerøe

Årets kommuneprofil 2015: Kandidat 4

6. februar overleverte Stokke, Andebu og Sandefjord sin søknad om å bli nye Sandefjord kommune til kommunalminister Jan Tore Sanner (H), og 24. april ble den godkjent i statsråd. De tre Vestfold-kommunene ble de første til å danne en ny kommune i reformen av kommunestrukturen som et bredt flertall på Stortinget støtter hovedtrekkene i.

Storebror Sandefjord, med ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i spissen, er blitt framhevet for sin raushet. Ordfører Bjarne Sommerstad (Sp) i Andebu er blitt foreslått som Årets kommuneprofil fordi han snudde sitt eget og bygdas standpunkt, og landet på at tjenestene blir bedre i en større kommune.

Men det var den permitterte Widerøe-flygeren Erlend Larsen (H) som tok initiativet til SAS-sammenslåingen, og inviterte Sandefjord og Andebu til samtaler. Stokkes utfordring var lave skatteinntekter, kutt i tjenestene og nye krevende oppgaver i samhandlingsreformen.

– Sammen kommer vi til å bli bedre både på tjenesteutvikling og næringsutvikling. Vi vil bli en sterk motor i Vestfold, sier Larsen.

Larsen og de andre SAS-ordførerne er blitt reisende i kommunesammenslåing. Larsen har holdt åtte foredrag på konferanser med til sammen 30–40 kommuner, og for en rekke organisasjoner rundt om i landet.

– Det viktigste rådet mitt er å få til et tverrpolitisk samarbeid hvor opposisjonspartiene får delta på lik linje med flertallspartiene, sier han.

Da søknaden ble levert, skrøt både fylkesmannen og statsråden av SAS-kommunenes åpne prosess og involvering av innbyggerne.

Beliggende mellom byene Tønsberg og Sandefjord, krevde det politisk mot å velge retning. Et klart flertall for Sandefjord i innbyggerundersøkelsen ble viktig. Men valget fikk også konsekvenser. I grenseområdet Vear mobiliserte Innbyggerlista for å bli en del av Tønsberg, og det fikk stor oppslutning i folkeavstemningen på valgdagen. Fylkesmannen har nå innstilt på en slik grensejustering.

Kritikerne mener Larsen og det politiske flertallet i Stokke ikke har lyttet til Vear-innbyggerne.   

– Vi har lyttet, men jeg mener saken er mer kompleks enn det som er kommet fram. Grenseendringen har også ulemper, for eksempel for folk i Melsomvik som har brukt ungdomsskolen og idrettshallen på Vear.

Hvis du vil stemme på Erlend Larsen:

Send «profil» mellomrom og tallet 4 til 2131. Du kan stemme fram til 8. desember klokka 16.00, og avgi så mange stemmer du vil. Hver stemme koster 3 kroner.