Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Historisk møte i Sandefjord

Kommunestyrene i Sandefjord, Andebu og Stokke vedtok torsdag kveld kommunereformens første søknad om sammenslåing. Den får kommunalministeren overlevert i dag.

SANDEFJORD

I fem møter på knappe to og en halv time vedtok kommunestyrene i Sandefjord, Andebu og Stokke å søke om sammenslåing – etter alle Inndelingslovens regler, og under oppsyn av fylkesmann Erling Lae.

93 stoler var satt på rekke og rad i bystyresalen i Sandefjord, i tre lett adskilte avdelinger.

Hjemmevante bystyrerepresentanter fra Sandefjord inntok først den ene tredelen av salen klokka 17.00. De gjorde som kommunestyrene i Stokke og Andebu hadde gjort tirsdag og onsdag: Vedtok å søke om sammenslåing basert på anbefalingen forhandlingsutvalget ble enige om rett før jul. I Sandefjord var vedtaket enstemmig.

Les mer: Forhandlingsutvalgets utredning

– Historisk beslutning

Klokka 18.00 ble salen fylt opp av folkevalgte fra alle de tre kommunene, til det felles kommunestyremøtet fylkesmann Erling Lae hadde innkalt til.

Før formalitetene i Inndelingslovens § 25 ble innfridd, fikk ordførerne og opposisjonslederne ordet. Det var kort mellom de store ordene fra alle parter.

– Vi skal i dag fatte en historisk beslutning for Sandefjord kommune og innbyggerne her. Jeg vil gi ros til initiativet modige Stokke-politikere tok i april i fjor. Vi har fått til en prosess med tre likeverdige parter, som har hatt et krystallklart mål om å bygge en helt ny kommune, som vil skape utvikling i hele den nye kommunen, sa Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).

- Historisk, vemodig og framtidsrettet, var opposisjonsleder Hilde Håkonsen (Ap) fra Andebus dekkende beskrivelse av dagen. Flere kjente på at Andebu har vær egen kommune siden siden 1837, og Stokke nesten like lenge.

Stokke-ordfører Erlend Larsen (H) framhevet Sandefjords raushet da han oppsummerte hvorfor de hadde lyktes.

– Det har vært en tverrpolitisk forståelse av behovet for en ny kommune. Vi har hatt en politisk ledet prosess og klart å holde blikket festet på de overordnete spørsmålene. Og ikke minst har tillit og åpenhet i forhandlingsutvalget gjort dette mulig, sa han.

Ordfører Bjarne Sommerstad (Sp) hos lillebror Andebu mente han hadde vært den mest skeptiske ved inngangen til forhandlingene.

– Dette startet som et tvangsekteskap, utviklet seg til et fornuftsekteskap og nå er jeg jammen forelska. Jeg har fått tru på den nye kommunen. Vi skal bli en sterk, dynamisk og ledende kommune i Vestfold, sa Sommerstad.

Flere med han mente det vil gi nye Sandefjord et forsprang når de blir først i kommunereformen til å gjennomføre en sammenslåing. 1. januar 2017 skal den nye kommunen være på plass, mens de som følger det raskeste løpet i reformen skal etableres fra 2018.

Tre møter i samme sal

Fylkesmann Erling Lae sørget for at behandlingen ble gjort i tråd med inndelingsloven.

På det felles kommunestyremøtet skulle det ikke fattes noe vedtak, men forhandlingsutvalget redegjorde for at kravene i lovens § 25 var innfridd (se faktaboks).

Deretter ble tre separate kommunestyremøter gjort unna på en drøy halvtime. Alle de folkevalgte ble sittende i salen mens de respektive ordførerne ledet hvert sitt møte fra podiet. Her ble redegjørelsen i fellesmøtet formelt vedtatt, og kommunene oppnevnte sine medlemmer i fellesnemnda. Den skal være politisk styringsgruppe for sammenslåingsprosessen.

Opposisjonsleder i Stokke, Ap-veteran Nils Ingar Aabol, fastslo i sitt innlegg at møtet var slutten på én prosess og begynnelsen på en ny.

– Det vil være naivt å tro at den videre prosessen blir en dans på roser. Vi må være forberedt på harde tak, på å gi og ta. Men hvis de holdningene som har preget forhandlingene også ligger til grunn i fortsettelsen, så tror jeg det skal gå bra. Jeg er overbevist om at nye Sandefjord vil gi innbyggerne bedre tjenester i årene som kommer enn hvis står alene.

a) Den nye kommunenes navn skal være Sandefjord.

b) Fra etablering av ny kommune 1. januar 2017 til etter valget i 2019 skal kommunestyret ha 57 representanter. Etter valget i 2019 skal kommunestyret bestå av 45 representanter.

c) Fellesnemnda skal bestå tre representanter fra Andebu, fem fra Stokke og ni fra Sandefjord.

d) Sandefjord distriktsrevisjon velges som revisor for fellesnemnda. 

e) Det opprettes et partssammensatt utvalg for saker som gjelder forholdet mellom den nye kommunen som arbeidsgiver og de ansatte. Utvalget består av fellesnemnda og to representanter for de ansatte fra hver kommune.

f) Sandefjord kommune fører regnskap og forestår økonomiske disposisjoner for fellesnemnda. Sandefjord kommune forskutterer inntil 1 million kroner til fellesnemndas virksomhet inntil engangsstøtten fra staten utbetales.