Brit Nilsson Edland i Time mener, i likhet med 19 prosent av rådmennene, at fylkeskommunen bør legges ned dersom det blir færre og større kommuner. Foto: Ingeborg Skrudland, Time kommune
Brit Nilsson Edland i Time mener, i likhet med 19 prosent av rådmennene, at fylkeskommunen bør legges ned dersom det blir færre og større kommuner. Foto: Ingeborg Skrudland, Time kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil ha større regioner

Seks av ti rådmenn mener større regioner må erstatte fylkeskommunene dersom det blir færre og større kommuner.

Dersom kommunereformen fører til en kraftig reduksjon i antall kommuner, må det få konsekvenser for det regionale nivået. Det mener et stort flertall av rådmennene i Kommunal-Rapport.nos undersøkelse.

Færre og større kommuner bør føre til at dagens fylkeskommuner erstattes av større regioner, mener 61 prosent av rådmennene i vår undersøkelse. Dermed er de på linje med stortingsflertallet, som i behandlingen av oppgavemeldingen i juni oppfordret fylkeskommunene til å diskutere sammenslåing. Flere er allerede i gang, med de to Trøndelags-fylkene først i løypa.

Stein Halvorsen i Tolga i Hedmark er en av rådmennene som ønsker seg større regioner.

– Vi trenger fortsatt tre forvaltningsnivåer. Hvilke oppgaver som bør ligge igjen på et regionalt nivå vil være litt avhengige av hvor mange kommuner vi ender opp med, mener han.

Hvilke oppgaver og ansvar et regionalt folkevalgt nivå bør ha, skal regjeringen komme med en vurdering av neste vår. Det ba de fire borgerlige partiene på Stortinget om i juni.

To av ti vil legge ned

19 prosent av rådmennene mener at fylkeskommunen bør legges ned dersom kommunereformen fører til en betydelig reduksjon i antall kommuner. Brit Nilsson Edland Time i Rogaland er en av dem. Større kommuner kan overta oppgaver fra fylkeskommunene, mener hun.

– Regionalt nivå henger uten tvil sammen med ny struktur og størrelse på kommunene. Så lenge det er bestemt at dette nivå skal bestå, har det ingen hensikt å mene mye om oppgaver fra fylke og stat til kommune. Det er lite og ingenting som nå er tenkt overført, skriver hun i sin kommentar.

Bjørnar Pettersen i Rana vil også legge ned fylkeskommunen etter kommunesammenslåinger, og dele oppgavene mellom kommune og stat.

12 prosent av rådmennene mener fylkeskommunen bør bestå omtrent som i dag, mens 8 prosent svarer “vet ikke/vil ikke svare.”

Undersøkelsen

Kommunal-Rapport.no gjennomførte før sommerferien en undersøkelse blant alle landets rådmenn. Utover uka vil vi publisere en serie saker basert på svarene.

162 rådmenn har svart på undersøkelsen. Det er en svarprosent på 38 prosent.

Svarene er nasjonalt representative, ut fra kommunestørrelse og geografi. Kommuner med over 50.000 innbyggere er marginalt underrepresentert. Kommuner på Sørlandet er marginalt underrepresentert.