Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) skulle ønske Arbeiderpartiet hadde guts til å være med på kommunereformen. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) skulle ønske Arbeiderpartiet hadde guts til å være med på kommunereformen. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-ordførere frustrerte over ledelsen i eget parti

Ap-ordførere som forhandler om sammenslåing er frustrert over Ap-ledelsens angrep på reformen ved inngangen til valgkampen.

Et flertall av Arbeiderpartiets lokalpolitikere og ordførere ønsker å slå seg sammen med en eller flere nabokommuner, ifølge undersøkelser Kommunal Rapport og andre har gjennomført. En rekke av de 62 kommunene som er i gang med forhandlinger om sammenslåinger er Ap-styrt.

Sjekk status for kommunereformen på Kommunal-Rapport.nos reformkart

Kommunal-Rapport.no har snakket med en håndfull av disse, og flere er oppgitt over at Ap-ledelsen bruker valgkampen til å kritisere kommunereformen. Andre mener regjeringen har seg selv å takke, og støtter partileder Jonas Gahr Støre og kommunalpolitiker Helga Pedersen.

– Frustrert over debatten

På Helgeland har Herøy, Leirfjord, Dønna, Alstahaug og Vefsn forhandlet fram en intensjonsavtale om en ny kommune. De tre førstnevnte skal ha folkeavstemning på valgdagen. I Dønna er Ap-veteran og avtroppende ordfører, Anne Sofie Sand Mathisen, overbevist om at det trengs en sterkere kommunestruktur på Helgelandskysten for å utnytte utviklingskraften som ressursene i regionen gir.  

– Jeg er frustrert over debatten som pågår nå. I forrige periode var Arbeiderpartiet veldig klare på ønsket om en ny kommunestruktur. Helga Pedersen sa hun ville åpne for tvang, og landsmøtet vedtok det. Jeg reagerer på at partiet har snudd midt i reformen. Ledelsen burde stå for det partiet har ment hele tiden, at det er behov for ny kommunestruktur i Norge, sier Mathisen.

I Harstad litt lenger nord prøver Harstad og seks nabokommuner å samle seg om et sammenslåingsgrunnlag.   

– Jeg skulle ønske Arbeiderpartiet hadde guts nok til å være med på denne kommunereformen. Vi må tørre å si at vi vil dette, mener Harstad-ordfører Marianne Bremnes.

– Mange er genuint interessert

Fjaler kommune i Sogn og Fjordane jobber har inngått to intensjonsavtaler om ny kommune: En storkommune i Sunnfjord og en mindre sammenslåing av HAFS-kommunene Hyllestad, Askvoll, Fjaler og Solund.

– Jeg er ikke udelt enig når partileder Støre sier det ikke er noen entusiasme for reformen. Mange ordførere og lokalpolitikere er genuint interessert i å få det til. Så har vi politikere en stor utfordring i å informere og engasjere innbyggerne, sier Fjaler-ordfører Arve Helle (Ap).

Han har forståelse for at partiledelsen må forholde seg til vårens landsmøtevedtak om full frivillighet, men støtter selv partiprogrammet som åpner for at Stortinget kan gripe inn i noen tilfeller.

– Utgangspunktet må være at kommunene finner sammen frivillig. Det gir best prosesser og resultat. Men det kan være tilfeller der kommuner midt inne i en ny konstellasjon blokkerer en sammenslåing. For eksempel hvis en av HAFS-kommunene sier nei og de tre andre ja. I slike tilfeller bør Stortinget ha mulighet til å overstyre, mener han.

For små kommuner som ikke klarer å ha en vekst på linje med landsgjennomsnittet vil økonomiske realiteter uansett tvinge fram sammenslåing på et eller annet tidspunkt, mener Helle.

– Ikke noe dytt i ryggen

Ap-ordførerne Knut Magnar Lehre og Harald Tyrdal i Gran og Lunner begynte prosessen med sammenslåing av de to Hadelands-kommunene før reformen startet. De to er tett sammenvevd, og innbyggerundersøkelser tyder på at et flertall vil si ja til sammenslåing i folkeavstemningen på valgdagen.

– Vi har gjort våre vurderinger og er ferdig før dette rikspolitiske spillet i valgkampen. Men for de kommunene som sitter på gjerdet og venter, er det ikke akkurat noe dytt i ryggen når partilederen sier han tror reformen vil mislykkes, sier Lunner-ordfører Harald Tyrdal.

Han mener det er viktig at lokale behov og vurderinger ligger til grunn for en ny kommune, men at dette må kunne fravikes i helt spesielle tilfeller.

– Jeg var komfortabel med at Ap programfestet Stortingets mulighet til å gripe inn dersom regionale hensyn tilsa det. Det er rart hvis ikke Stortinget skulle ta et slikt ansvar, sier Tyrdal.

Støtter partiledelsen

Ordførere og Ap-topper i andre kommuner som jobber for sammenslåinger, er mer kritiske til regjeringen enn til egen partiledelse.

– Jeg er mer opptatt av drahjelp fra regjeringa, og vil at den er tydeligere på oppgaver. Nye, viktige oppgaver gjør det lettere å argumentere for behov for sammenslåing lokalt. Det viser at det er behov for større fagmiljøer og mer effektiv drift, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

Bjugn og Ørland forhandler på nytt om sammenslåing, etter at bjugningene sa nei i folkeavstemningen i februar 2014.

– Jeg synes ikke Støre snakker ned reformen. Han sier høyt det en del tenker. Men jeg synes det er viktig at Ap nasjonalt er tydelige på hva de mener, at rikspolitikerne snakker om egen politikk i stedet for å kritisere andre. Det står i Aps program at vi ønsker å endre kommunestrukturen. Da må vi fortelle hvordan vi ville gjort reformen bedre, sier han.

Ordførerkandidat Cecilie Bjelland i Stavanger, som også sitter i Aps sentralstyre, gir full støtte til partiledelsen.

– Jeg stiller meg fullt og helt bak Jonas Gahr Støre og Helga Pedersen når de kritiserer regjeringens underliggende trussel om tvang i kommunereformen. Sanner sier at dersom kommunene ikke overholder tidsfristene, så får de se hva som skjer. Han antyder hele tiden at det kan bli aktuelt. Det er det siste vi trenger for å få til gode naboprater.

– Men heller ikke Helga Pedersen vil i Dagens Næringsliv helt avvise at Ap kan akseptere tvang i spesielle situasjoner?

– Ja, men det er en avsporing å bruke så mye tid på å diskutere dette nå. Situasjonen nå er at vi snakker og forhandler med nabokommuner på frivillig basis. Hvis det ikke lykkes, får vi heller diskutere hva vi gjør som et trinn to.

Hun etterlyser også en ny runde om oppgavefordelingen.

– Oppgavemeldingen gir kommunene svært lite insentiv til å slå seg sammen. Her må det gjøres mer, sier Bjelland.   

Ønsker nytt forsøk på forlik

Ap-ordførerne er samstemte om at ledelsen i Ap og Høyre bør sette seg sammen etter valget og gjøre et nytt forsøk på å få til et forlik om kommunereformen.

– Det er bred enighet om målene for kommunereformen, en sterkere kommunestruktur er viktig for å styrke velferden. Partiledelsen i Høyre og Arbeiderpartiet bør gjøre et nytt forsøk på å bli enige om hovedpunktene i en reform. Da må begge parter være villige til å gi noe. Større gulrøtter, lengre tidsløp og inntektssystemet kan være tema her. Hvordan inntektssystemet blir seende ut, vil få mye å si for veien videre. Det er usikkert ennå, men signalene fra regjeringen er at det ikke lenger skal lønne seg å være liten, sier Bremnes i Harstad.

– Slik jeg har forstått på intervjuer med Støre, så inviterer han til samarbeid, sier Undertun.

I et intervju med Klassekampen tirsdag bemerket Støre at verken statsministeren eller kommunalministeren har tatt opp kommunereformen i samtaler med han dette året han har vært leder i Ap.

– Når han sier det slik, oppfatter jeg at han er åpen for samtaler. Det er alltid fornuftig å snakke sammen, og de trenger jo ikke annonsere at de gjør det. Men først må nok valget gjennomføres, sier Undertun.

Også ordførerne i Fjaler og Lunner mener det er en stor fordel for en så stor og viktig reform at de to største partiene på Stortinget står sammen om den.

– Partitoppene bør legge prestisje til side og prøve å bli enige om hvordan en kommunereform kan gjennomføres. Det gjør vi hver dag i lokalpolitikken; prøver å finne de beste løsningene for innbyggerne, på tvers av partigrensene, sier Tyrdal.