Senterpartiets Marit Arnstad mener det lugger kraftig for kommunalminister Jan Tore Sanners prestisjereform. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Senterpartiets Marit Arnstad mener det lugger kraftig for kommunalminister Jan Tore Sanners prestisjereform. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sp tror det rakner for Sanners reform

Senterpartiets Marit Arnstad frykter regjeringen vil ty til tvang for å endre kommunekartet.

– Stadig flere kommuner sier nei til sammenslåing. I god tid før valget bør Sanner avklare hva han vil gjøre med kommunene som sier nei til reformen hans, sier Arnstad.

Hun viser til at Sandnes har sagt nei til Stavanger, at Sarpsborg har sagt nei til Fredrikstad og Hvaler og at Vennesla har sagt nei til Kristiansand.

Randaberg, Herøy, Bø i Vesterålen, Nittedal og Vestby er andre eksempler Arnstad trekker fram.

Frykter tvang

Sp-toppen viser også til hjemfylket Nord-Trøndelag, der Frosta, Meråker og Selbu sier nei til en sammenslåing med Stjørdal.

– Det ser ut til at man i Nord-Trøndelag står igjen med bare én sammenslåing, nemlig Rissa og Leksvik. Men her skal det være folkeavstemning, så det er slett ikke sikkert at det blir noe av den heller, sier Arnstad.

Hun mener det lugger kraftig for kommunalminister Jan Tore Sanners prestisjereform. Nå frykter hun at regjeringen vil gå inn for å tvinge igjennom endringer i kommunekartet enten direkte, eller indirekte – ved å fjerne småkommunetilskuddet når dagens inntektssystem skal opp til ny vurdering.

– Fremskrittspartiets Helge André Njåstad har allerede antydet dette, sier Arnstad og viser til oppslag i blant annet Hardanger Folkeblad før helgen.

Uenig

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) kjenner seg ikke igjen i Senterpartiets virkelighetsbeskrivelse.

– Senterpartiet tar feil. Målinger som er gjennomført, viser at lokalpolitikere og ordførere er positive til sammenslåing med nabokommuner. I en fersk NRK-måling svarer seks av ti lokalpolitikere at det er for mange kommuner i fylket deres, sier Sanner til NTB.

Han poengterer at flere av kommunene på lista til Sp er positive til å slå seg sammen med andre. For eksempel åpner Sarpsborg for et partnerskap med Rakkestad og Råde, selv om kommunen sier nei til Fredrikstad og Hvaler. Et annet eksempel er Vennesla, som sier nei til Kristiansand, men åpner for sammenslåing med Iveland.

Unntak

Senterpartiet mener sammenslåinger skal bygge på 100 prosent frivillighet, mens Sanner sier at Stortinget må kunne skjære igjennom dersom «regionale hensyn» taler for dette.

– Stortingsflertallet legger frivillighet og gode lokale prosesser til grunn for sammenslåinger. Men det er også åpnet for visse unntak, for eksempel dersom flere kommuner i en region vil slå seg sammen, men én kommune sier nei.

Sanner vil ikke tallfeste hvor få kommuner Norge skal ha før han blir fornøyd.

– Det er et uinteressant spørsmål. Det viktigste er å sørge for at kommunene er sterke nok til å tilby innbyggerne gode velferdstjenester i tiårene som kommer, sier han.

(©NTB)