Sogndal og Vik har denne uka brutt forhandlingene med Balestrand, Leikanger, Lærdal og Årdal om en storkommune i Sogn. Grafikk: Britt Glosvik
Sogndal og Vik har denne uka brutt forhandlingene med Balestrand, Leikanger, Lærdal og Årdal om en storkommune i Sogn. Grafikk: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Drama i Sogn

Sogndal og Årdal har brutt forhandlingene om en storkommune. Nå fortsetter forhandlinger om andre alternativer.

Forhandlingene om en storkommune i Sogn brøt sammen på møtet mandag. Intensjonsavtalen mellom Vik, Balestrand, Leikanger, Sogndal, Lærdal og Årdal var så godt som klar da Sogndal og Vik brøt ut.   

Forhandlingene om nordsidealternativet, uten Lærdal og Årdal, fortsetter. 

– Det er to grunner til at vi brøt. For det første har Sogndal kommunestyrevedtak på å se på nordsidealternativet også. For det andre gikk forhandlingene for mye inn i detaljene, noe som låste fordelingen av arbeidsplassene mellom kommunene, sier fungerende ordfører Laura Kvamme (Sp) i Sogndal til NRK.

Vik-ordfører Olav Turvoll (Sp) sier at fordelingen mellom de seks kommunene ble for detaljert og ikke lik nok.

Ifølge NRK la Lærdal, med støtte fra Årdal, sterkt press på Sogndal i mandagens forhandlinger, for at regionsenteret skulle gi fra seg deler av øyeblikkelig hjelp-tilbudet til et lokalmedisinsk senter i Lærdal.

Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) sier han er skuffet over bruddet, men avviser at Lærdal og Årdal kan ha provosert det fram.

– Forhandlinger handler om å gi og ta, og vi ble til slutt enige om dette punktet, sier Solheim til NRK.