Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fire nei i Akershus

I Akershus er det folkeavstemninger om to sammenslåinger i dag. Det ble nei-flertall i alle de fire kommunene, men knappere i Skedsmo og Fet.

Saken er oppdfater med resultater fra alle kommuner, men opptellignen i Skedsmo er ennå ikke helt ferdig. 

På Øvre Romerike står Hurdal og Ullensaker igjen med en avtale om sammenslåing, etter flere forsøk på å få med Gjerdrum, Nes, Eidsvoll og Nannestad. De to skal bli flyplasskommunen med navnet Gardermoen.

De to kommunene er blitt kjent fordi de vil slå seg sammen uten å ha felles grense. Kommunaldepartementet har forsikret at det ikke er noe hinder. E-6 binder de to kommunene effektivt sammen.

Resultatet ble klart nei i begge kommuner, men med svært lav deltakelse i den største kommunen, Ullensaker.

Ullensaker – NEI: 75,6 prosent nei, 23,4 prtosent ja. Bare 13,6 prosent valgdeltakelse.

Hurdal – NEI: 67,1 prosent nei, 31,9 prosent ja. 52,8 prosent valgdeltakelse.

Nedre Romerike

På Nedre Romerike har Lørenskog, Rælingen og Nittedal meldt seg ut av kommunereformen. Skedsmo, Fet og Sørum forhandlet om en intensjonsavtale, men de brøt sammen på det siste møtet i april. Skedsmo ville ikke lenger ha med Sørum. I etterkant av sammenbruddet inngikk Skedsmo og Fet avtale om en ny kommune, med Lillestrøm som senter.

I Fet er det et knapt nei-flertall. I Skedsmo er ikke alle stemmer opptelt. Flertallet er større, men deltakelsen er så lav at politikerne må vurdere hvor stor vekt de skal legge på rådet.  

Skedsmo – NEI: 61,8 prosent nei, 36,6 prosent ja. Valgdeltakelsen var bare 17,6 prosent.Det gjenstår å telle 1.313 konvoluttstemmer. Dette kan påvirke resultatet. 

Fet – NEI: 54,1 prosent nei, 44,4 prosent ja. 44,6 prosent valgdeltakelse.