Sandøy (grønn øy øverst i kartet) er ikke akkurat nabo til Ålesund, i motsetning til Skodje (grønn del til høyre for selve Ålesund). Grafikk fra Google Maps
Sandøy (grønn øy øverst i kartet) er ikke akkurat nabo til Ålesund, i motsetning til Skodje (grønn del til høyre for selve Ålesund). Grafikk fra Google Maps
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ålesund blir større

Som ventet sa et flertall i Skodje ja til å legge ned kommunen og gå inn i Ålesund. I dag går hovedfristen for å fatte kommunale vedtak om sammenslåing ut.

Ålesund utvides dermed i 2020 til å omfatte både Sandøy og Skodje. Med knapt 1.300 innbyggere i Sandøy og drøyt 4.600 i Skodje vil Nye Ålesund til sammen ha drøyt 52.600 innbyggere hvorav nesten 90 prosent bor i dagens Ålesund kommune.

Ordfører Dag Olav Tennfjord (H) er glad for vedtaket om sammenslåing. Til NRK Møre og Romsdal sier han at det kan bli flere kommuner som tas opp i Ålesund, enn bare Sandøy og Skodje.

- Jeg synes det er veldig viktig at vi nå er to kommuner som har pekt på at vi går mot Ålesund, og jeg har stor tro på og forhåpninger om at det kan bli flere når disse prosessene går sammen med fylkesmannen, og når det endelig vedtaket skal gjøres i Stortinget neste vår, sier Tennfjord.

- Jeg er sikker på at vi blir slukt. Jeg har ingen tro på at Skodje får en slags forrett frem for andre slik enkelte liker å tro. Vi blir en bydel i Ålesund, sier Sp-politiker Modolf Hareide til NRK.

Det har vært utredet flere alternativer på Sunnmøre, men disse tre kommunene kom sammen med Haram fram til en intensjonsavtale. Haram hoppet imidlertid av prosessen.

To parkerte prosessen

Onsdag vedtok også både Stordal og Askvoll å forbli egen kommune.

I Stordal var kommunestyret delt, men flertallet på ni stemte for å følge rådet fra folkeavstemningen og forbli egen kommune. Stordal hadde intensjonsavtale med “Stor-Ålesund” (Ålesund, Giske, Sula, Haram, Sandøy, Skodje, Ørskog, Stordal, Sykkylven og Hareid). 

Dersom Fylkesmannen vil tilrå sammenslåing av Stordal, ønsker kommunestyret ifølge Sunnmørsposten å bli slått sammen med en eller flere av kommunene Ørskog, Norddal og Skodje (som altså vil til Ålesund).

I Stordal var det knepent nei-flertall, 54 mot 46. I Askvoll var det derimot et enstemmig kommunestyre som onsdag vedtok å parkere kommunereformen, melder avisa Firda.

I folkeavstemningen tidligere i vår sa hele 60 % av de som stemte ja til å slå kommunen sammen med andre. Sunnfjord-alternativet fikk størst oppslutning, men ifølge avisa var det bare Førde som var positiv til å innlemme Askvoll i den sammenslåingen.