Flertallet i Gjemnes vil fortsatt ha kommunesenter på Batnfjordsøra i stedet for å gå sammen med en av bykommunene i regionen. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Flertallet i Gjemnes vil fortsatt ha kommunesenter på Batnfjordsøra i stedet for å gå sammen med en av bykommunene i regionen. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

En velger å stå alene - en mangler beilere

Både Gjemnes og Fjaler vil fortsette å være egne kommuner - av helt forskjellige årsaker. Det er klart etter kommunestyremøter tirsdag.

I Fjaler vedtok kommunestyret formelt bare det som var klart fra før. Selv om kommunen selv er positiv til sammenslåing, mangler den noen å gå sammen med.

Det har vært flertall for sammenslåing i innbyggerundersøkelse, og kommunestyrets vedtak reflekterer også at politikerne egentlig vil ha en større kommune. Fjaler hadde intensjonsavtale med Hyllestad, Askvoll og Solund - det såkalte HAFS-alternativet. Dette alternativet falt blant annet fordi Askvoll krevde å få kommunesenteret. Et annet alternativ har vært et Sunnfjord-alternativ som politikerne også sier at de ønsker mer samarbeid med framover, skriver Firda

I Gjemnes var det derimot fire timers debatt og til slutt et flertall på 10 mot 7 som vedtok at kommunen skal fortsette som i dag, melder NRK Møre og Romsdal.

Gjemnes ligger omtrent like langt fra Molde som fra Kristiansund, på grensen mellom Romsdal og Nordmøre. Kommunen har framforhandlet intensjonsavtaler med begge byer. I Molde omfattet intensjonsavtalen også Nesset, og der har også Midsund kommet til senere.

Men flertallet vil altså ikke slå sammen kommunen som i dag har om lag 2.600 innbyggere.

Rådmannen i Gjemnes innstilte på sammenslåing med Molde, mens formannskapet hadde sagt nei. Det ble altså også konklusjonen i kommunestyret. Mindretallet gikk i all hovedsak inn for rådmannens innstilling om Molde.

– Jeg er godt fornøyd med at resultatet ble som det ble. De aller fleste nordmørskommunene har sagt at de ønsker å stå på egne bein, sier ordfører Knut Sjømæling (Sp) til NRK. 

På spørsmål fra NRK erkjenner han at det nok kommer nye runder. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Kommunal Rapport nylig at kommunereformen vil fortsette også med et regjeringsskifte etter valget neste år.

I vår ukeavis torsdag presenterer vi alle de nye kommunene som er vedtatt i løpet av prosessen. Kommunene har frist til 1. juli med å fatte vedtak om sammenslåing, men noen få har fått utsettelse fra fylkesmannen.