Hareid og Ulstein (mørke grønne kommuner på kartet) er enige om intensjonsavtale, mens Herøy og Sande (lyse kommuner) nå sonderer med hverandre. Begge kommunene ligger på Sunnmøre, litt sør for Ålesund som skal slå seg sammen med Skodje og Sandøy. Grafikk: Google Maps/Kommunal Rapport
Hareid og Ulstein (mørke grønne kommuner på kartet) er enige om intensjonsavtale, mens Herøy og Sande (lyse kommuner) nå sonderer med hverandre. Begge kommunene ligger på Sunnmøre, litt sør for Ålesund som skal slå seg sammen med Skodje og Sandøy. Grafikk: Google Maps/Kommunal Rapport
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Enige om ny sunnmørskommune

For fem år siden utredet de sammenslåing, men prosessen stoppet i 2012. Nå har sunnmørskommunene signert intensjonsavtale. I tillegg er det sonderinger om nok et ekteskap i regionen. (OPPDATERT)

Hareid, Herøy, Ulstein, Sande og Vanylven signerte intensjonsavtale om Runde kommune i slutten av mars, men det ble nei i folkeavstemningene. 

Nå har imidlertid Hareid og Ulstein funnet sammen, og signerte torsdag en intensjonsavtale om sammenslåing.

– Det er nok derfor Hareid Ulstein er blitt et alternativ. Jeg tror folk syntes de første alternativene var for store. Men nå er vi nede på et nivå der folk ser fornuften av det, sier ordfører Anders Riise (H) i Hareid til NRK.

Flertallet i kommunestyret i Hareid vil ha folkeavstemning om avtalen. Den skal avholdes 22. august, mens det blir opinionsundersøkelse uka før.

Riise sier til Kommunal Rapport at han mener politikerne står friere til å tolke resultatet om valgdeltakelsen blir lav. 

- Vi må også sammenstille folkeavstemningen mot opinionsundersøkelsen. I undersøkelsen får du også vite hva hjemmesitterne mener om saken.

Sammenslåingen ble utredet av Telemarksforsking tilbake i 2011, men den gang stoppet prosessen opp.

Les også:

Hareidlandet kommune

Ordføreren var selv blant mindretallet i kommunestyret som bare ville ha opinionsundersøkelse.

Hareidlandet blir navnet på den nye kommunen. 

Ulsteinvik blir kommunesenteret i den sammenslåtte kommunen, som vil få drøyt 13.600 innbyggere. Hareid og Ulstein ligger som kartet viser tett sammen, og det er få minutters kjøring mellom de to rådhusene. Begge skal være i bruk videre. Intensjonsavtalen viser at mens ledelsen blir sittende i Ulsteinvik, får Hareid seks forskjellige funksjoner plassert hos seg. 

Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 31 medlemmer. Det nye kommunevåpenet blir Hareids gamle våpen.

Innbyggerne skal høres før kommunestyrene vedtar en eventuell sammenslåing, ifølge NRK. Intensjonsavtalen er foreløpig ikke publisert på noen av kommunenes nettsteder.

Kommunal Rapports opptelling da den første fristen for å fatte vedtak var ute, viste at 131 kommuner hadde fattet slike vedtak - men at bare 75 kommuner reelt sett hadde noen å slå seg sammen med. 

Økonomien i Ulstein og Hareid framstår som litt ulik: Ulstein er blant kommunene i landet med høyest netto renteeksponert gjeld, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Hareid har på sin side en gjeldsgrad på litt over landsgjennomsnittet. Om de to slår seg sammen vil den nye kommunen ha en netto gjeld som er høyere enn inntektene – gjelda blir det dobbelte av hva Hareid alene har i dag.

Nye sonderinger

Sunnmørsposten melder at det nå også er nye sonderinger mellom Herøy og Sande.

Herøy fattet i juni vedtak om å bli stående som egen kommune etter at Runde kommune ikke fikk flertall i folkeavstemningene, mens Sande i juni vedtok med 12 mot 9 stemmer sammenslåing med de fire andre likevel. “Forhandlingsutvalet får mandat til å vurdere grunnlag for, samt gjennomføre, ev. nye forhandlingar” heter det i kommunestyrets vedtak. Mindretallet ville bli stående som egen kommune.

Ifølge avisa Vestlandsnytt (ikke på nett) møttes de to kommunene til sonderinger torsdag.

Herøy er den klart største av disse to kommunene, med om lag 9.000 innbyggere. En sammenslåing vil gi en kommune med om lag 11.500 innbyggere. Begge kommunene havner veldig langt nede på Kommunal Rapports måling Kommunebarometeret hva gjelder økonomi. 

Artikkelen er oppdatert med flere opplysninger om intensjonsavtalen mellom Hareid og Ulstein.