Fylkesmann Lars Sponheim vil ikke ha tvangssammenslåing i denne omgang. Arkivfoto
Fylkesmann Lars Sponheim vil ikke ha tvangssammenslåing i denne omgang. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bruker ikke tvang - men vil ha ti i Hordaland

Fylkesmann Lars Sponheim vil ikke anbefale noen bruk av tvang nå, men ser for seg et Hordaland i framtiden med langt færre kommuner enn i dag.

Fylkesmannen la i dag sin tilråding til Kommunaldepartementet. Den er som tidligere varslet, melder NRK:

Nordhordland: Lindås, Meland og Radøy
Vest for Bergen: Sund, Fjell og Øygarden
Bjørnefjorden: Os og Fusa
Hardanger: Odda og Ullensvang (Jondal kan bli med her)
Nord for Hardangerfjorden: Voss og Granvin

Sponheim vil dermed ikke foreslå noen sammenslåinger ved hjelp av tvang. Blant annet i Hardanger er det flere konstellasjoner som har blitt stoppet fordi ikke alle ville være med på sammenslåing. Et eksempel er Eidfjord som har sagt nei til sammenslåing.

– Vi har lagt vekt på frivillighet, og vi har ikke funnet grunnlag for løsninger basert på tvang, sa Sponheim da han presenterte sitt fylkeskart fredag formiddag.

Fylkesmannen la vekt på at en god del kommuner i fylket frivillig har gått inn for sammenslåing. Det var ingen åpenbare kandidater som måtte tvinges sammen med andre, mener han.

På pressekonferansen gikk Sponheim også gjennom det han ser som et mer ideelt kommunekart for framtiden, og som inneholder langt færre kommuner enn i dag. I presentasjonen viste Sponheim fram et kart med bare ti kommuner i fylket - mot 33 i dag. 

– Hvis man vil la lokaldemokratiet få det avgjørende ordet i prosessen, kan man bare glemme å legge om kommunestrukturen på kort tid. Vi er på god vei, sa Sponheim da han la fram sitt forslag.