Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er forvirret over Ap-leder Jonas Gahr Støres uttalelser om kommunereform. Arkivfoto: Lisa Rypeng
Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er forvirret over Ap-leder Jonas Gahr Støres uttalelser om kommunereform. Arkivfoto: Lisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Forstår ikke Støre

Høyre og Fremskrittspartiet skjønner ikke hva Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gjøre med kommunestrukturen dersom han blir statsminister.

 

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Klassekampen i går at Sanners kommunereform er over etter denne stortingsperioden, og at Arbeiderpartiet vil definere sin egen reform dersom de overtar regjeringsmakten etter valget neste år. 

Les mer:Ap vil ha sin egen reform

Kommunalminister Jan Tore Sanner har vondt for å forstå Støres uttalelser. 

– Sanner, din reform er over med dine dager, fastslo Støre overfor Klassekampen. Samtidig poengterte han at «endringen i struktur for å sikre bedre tjenester» ikke skal stoppe eller gå ut på dato.

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Fremskrittspartiets Helge André Njåstad, er like forvirret som Sanner.

– Det er veldig vanskelig for velgerne å tolke hva Arbeiderpartiet egentlig vil. Jeg håper Støre kan begynne med å fortelle hva som er forskjellen på regjeringens kommunereform og den Støre ønsker seg, sier Njåstad til NTB.

Ulike syn

Njåstad mener Arbeiderpartiet har fremmet flere ulike syn på en og samme tid om behovet for en kommunereform og hvordan sammenslåingsprosessene skal føres.

– De har et partiprogram som sier noe, Aps landsmøtet 2015 sier noe annet, uttalelser i mediene hvor de mener én ting og etter en stund mener de noe annet. Dersom Støre ønsker et tydeligere Arbeiderparti, bør det være en enkel sak å klargjøre om partiprogrammet fortsatt gjelder, sier Njåstad.

Sanner ser det på samme måte.

– Støre er for en kommunereform, men mot denne kommunereformen. Han er for økonomiske insentiv, men mot de økonomiske insentivene som vi har lagt opp til. Støre ønsker dialog, men vi kan ikke ha et evigvarende seminar om dette, sier Høyre-statsråden til Klassekampen.

Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet har 140 kommuner fattet positivt vedtak om sammenslåing. Av disse er 62 styrt av en Ap-ordfører. (©NTB)