Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har en plan. Han vil stanse alle forsøk på tvangssammenslåing av kommuner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har en plan. Han vil stanse alle forsøk på tvangssammenslåing av kommuner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sp-aksjon skal hindre sammenslåing

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil fritte ut og legge press på hver eneste stortingsrepresentant som kan tenkes å støtte tvangssammenslåing av kommuner.

Landets fylkesmenn gir i disse dager sin anbefaling til regjeringen om kommunesammenslåinger. Onsdag var turen kommet til Akershus, Buskerud og Troms.

Dersom rådene følges, vil en rekke kommuner bli slått sammen mot sin vilje.

– Helt vilt! Først setter regjeringen i gang en kjempeprosess med folkeavstemninger, naboprat og konferanser. Så kommer regjeringens representant i fylkene og sier at alt dette likevel ikke betyr noe. Det er uhørt! tordner Vedum.

Planen klar

Sp-lederen sier han forutsetter at Sanner klart og tydelig slår fast at det er uaktuelt å tvinge kommuner sammen. Men skulle en slik garanti utebli fra regjeringens side, har Vedum planen klar.

– Da vil vi stoppe dette i Stortinget til våren. Vi kommer til å gå etter hver eneste representant fra Høyre og Fremskrittspartiet og spørre om de virkelig vil legge seg ut med innbyggerne i sine hjemfylker.

– Hvis det likevel blir flertall for slike sammenslåinger, for eksempel ved at regjeringen får støtte fra Venstre, så vil vi oppheve vedtaket etter stortingsvalget neste høst, sier Vedum til NTB.

Han er trygg på støtte fra Arbeiderpartiet og viser til at Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at han vil stanse Sanners reform.

– Viktig del

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier rådene fra fylkesmennene vil være en viktig del av grunnlaget når regjeringen til våren kommer med sin anbefaling til ny kommunestruktur.

– Vi kommer til å gjøre mer med kommunestrukturen i løpet av disse fire årene enn det som har skjedd i de foregående femti, sier han.

Å slå sammen Lier, Nedre Eiker og Øvre Eiker med Drammen og Svelvik er blant anbefalingene fra Fylkesmannen i Buskerud. De tre førstnevnte kommunene ønsker ikke en slik modell. Også på Ringerike anbefales en løsning som lokalt mangler støtte.

Romerike

I Oslo og Akershus vil Fylkesmannen kutte antallet kommuner fra 23 til 9. Å innlemme Nittedal og Nesodden i hovedstaden er del av anbefalingen.

– Men hvis Nesodden heller vil bli del av Follo og Nittedal heller ønsker å se mot Romerike eller Oppland, så er det greit for oss, sier fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland.

Hun vil også samle kommunene på Romerike i to storkommuner som henholdsvis rommer 135.000 og 55.000 innbyggere samt slå sammen Aurskog-Høland med lille Rømskog i Østfold.

I Troms vil Fylkesmannen halvere antallet kommuner, ikke minst for å bedre tjenestene som tilbys innen barnevernet samt helse- og omsorgssektoren