Fylkesmann Sigbjørn Johnsen vil på sikt ha rundt ti kommuner i Hedmark, men vil ikke foreslå noen sammenslåinger nå. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fylkesmann Sigbjørn Johnsen vil på sikt ha rundt ti kommuner i Hedmark, men vil ikke foreslå noen sammenslåinger nå. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkesmannen i Hedmark: Ingen sammenslåinger nå

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen er den første fylkesmannen som ikke anbefaler å slå sammen noen kommuner i denne runden av kommunereformen. På sikt ser Johnsen for seg rundt ti kommuner i Hedmark.

Prosessveileder Marit Gilleberg la vekt på at Hedmark er landstrakt, og med få innbyggere. Hedmark er 12 ganger større enn Vestfold fylke, og med klart færre innbyggere. 

“Fylkesmannen vil påpeke at selv om det ikke har blitt kommunesammenslåinger i Hedmark, så har prosessen i seg selv ført til økt bevissthet om framtidige utfordringer. Det har økt kunnskapen om egen kommune, nabokommunene og styrket viljen til økt samarbeid som vil være viktig for videre utvikling i kommunene”, skriver fylkesmannen i sin oppsummering.

Lenger fram i tid anbefaler imidlertid Fylkesmannen flere sammenslåinger:

Hamarregionen: Hamar, Stange, Ringsaker og Løten. Hamar og Stange er et alternativ her, men det er Løten som Fylkesmannen regner som mest sårbar.

Glåmdalen: Solør kommune (Våler og Åsnes). Odal kommune (Sør- og Nord-Odal). Kongsvinger med Eidskog og helst også Grue. Grue kan også gå til Solør.

Sør-Østerdal: Engerdal og Trysil. Åmot og Elverum. Stor-Elvdal uten konkret forslag foreløpig.

Nord-Østerdal: Tynset, Tolga og Alvdal. Rendalen og Folldal som før på grunn av geografi. Os på sikt til Røros.