Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) er blant de som ønsker å slå sammen Skien og Porsgrunn. Men hun tror debatten vil ligge død i hvert fall ut denne kommunestyreperioden. Arkivfoto: Terje Lien
Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) er blant de som ønsker å slå sammen Skien og Porsgrunn. Men hun tror debatten vil ligge død i hvert fall ut denne kommunestyreperioden. Arkivfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Splittet om sammenslåing

Et knapt flertall i Telemark vil slå sammen de to storkommunene i fylket. Men innbyggerne i Porsgrunn sier nei.

Det viser en meningsmåling som firmaet Infact har gjort for Telemarksavisa.

Knapt 51 prosent av de som har svart, vil ha en sammenslåing av de to bykommunene, mens 34 prosent sier nei. I Skien er andelen som sier ja enda litt større (58 prosent), men motstanden er stor i nabobyen Porsgrunn. Der leder nei-siden med 55 mot 37 prosent.

Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) er blant de som ønsker sammenslåing. Hun mener det mest overraskende i målingen er at andelen tilhengere i Porsgrunn etter hennes syn er høy.

- Det gjenspeiles jo ikke av det politiske miljøet i Porsgrunn, der vel alle i bystyret er imot, sier hun til Telemarksavisa.

Hun tror imidlertid at det vil ta lang tid før sammenslåing igjen kommer på dagsorden. I kommunereformen ble diskusjonene om en storkommune i Telemark avsluttet i februar i fjor. Det skjedde ved at Porsgrunn sa nei til å diskutere spørsmålet videre.

De seks kommunene i Grenland vedtok for ett år siden likevel en avtale om et sterkere regionalt samarbeid.

Fives partikollega og Porsgrunn-ordfører Robin Kåss mener målingen viser omtrent det samme bildet som tidligere.

– Jeg tror det henger sammen med at Porsgrunn leverer gode nok tjenester, vi er store nok til å ha en effektiv administrasjon samtidig som vi er små nok til å være nær folk, sier han til Telemarksavisa.

En storkommune med Skien og Porsgrunn ville fått drøyt 90.000 innbyggere.

Diskusjonen om kommunesammenslåing i Grenland har pågått i en årrekke. Kommunene i Grenland er Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan, Kragerø og Drangedal.