Illustrasjonsfoto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Illustrasjonsfoto: Kommunal- og moderniseringsdepartementetKommunal- og moderniseringsdepartementet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Historisk 23-åring stiller til valg med Downs syndrom

23 år gamle Runar Søreide Skogedal fra Fitjar kommune i Hordaland kan bli den første i et kommunestyre med Downs syndrom.

Skogedal ønsker flere arbeidsplasser og bedre fritidstilbud for folk med utviklingshemming, og stiller derfor som SVs kandidat i Fitjar. Han står oppført på sjetteplass på partiets liste.

– Det ble SV fordi jeg hadde lyst. SV vil jobbe for flere aktiviteter for vennene mine. Vi vil trene, gå på klubb og andre ting, sier Skogedal til nettavisen Framtida.

Han går dermed i sin far Geir Tore Søreides fotspor, som er SVs ordførerkandidat i Fitjar. Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er det ikke umulig at sønnen blir valgt inn i kommunestyret.

– Hvis han får mange slengere fra andre partier, og SV får inn to representanter, kan han rykke forbi de andre som ikke er kumulert, sier Aarebrot til avisa.

Forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) sier at 23-åringen er den første som stiller til et kommunevalg i Norge.

– Det er viktig for demokratiet. Det forsvinner ofte i samfunnsdebatten, med alt snakket om kommunereform og effektivisering. Det er en tragedie at ikke flere funksjonshemmede generelt, og utviklingshemmede spesielt, er med i politikken, sier Gitlesen.

Kommunestyre- og fylkestingsvalg avholdes 14. september.

(©NTB)