Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti finner flere steder sammen lokalt, men om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og KrF-leder Knut Arild Hareide også vil samarbeide nasjonalt etter neste stortingsvalg, er foreløpig et åpent spørsmål. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti finner flere steder sammen lokalt, men om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og KrF-leder Knut Arild Hareide også vil samarbeide nasjonalt etter neste stortingsvalg, er foreløpig et åpent spørsmål. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ap og KrF finner sammen lokalt

KrF finner flere steder sammen med Ap etter valget. Men valganalytiker advarer mot å tolke for mye inn i at regjeringens støtteparti også ser til venstre lokalt.

I Bergen vil Ap og KrF i fellesskap nå bestemme hvilke av de øvrige partiene de ønsker å innlede forhandlinger med.

I Trondheim har Venstre, KrF og tre andre partier gått inn i en allianse med Ap-ordfører Rita Ottervik.

I tillegg blir det nå samarbeid mellom KrF og Ap i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Ålesund, ifølge NRK. Også i Arendal har KrF og Ap funnet sammen.

På riksplan har KrF og Venstre en samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen. Spørsmålet er om KrFs allianser lokalt vil påvirke rikspolitikken fram mot stortingsvalget i 2017.

Hva betyr dette?

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener Ap-leder Jonas Gahr Støre gjennom et godt kommunevalg har styrket sitt favorittstempel foran stortingsvalget i 2017. Han tror Ap vil se i retning av Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og nettopp KrF de neste par årene.

Samtidig advarer Marthinsen mot å legge for stor rikspolitisk vekt på at Ap og KrF nå samarbeider flere steder lokalt.

– Jeg ser ingen grunn til å dra for mange slutninger knyttet til at KrF velger Ap-samarbeid. Man må holde det lokale og nasjonale atskilt, sier han til NTB.

– Det er naturlig at KrF samarbeider i begge retninger lokalt, det har de gjort i årevis, sier Marthinsen.

Fylkessamarbeid

På valgkvelden åpnet KrF-leder Knut Arild Hareide for samarbeid også mot venstre lokalt.

– Det viktige er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om, sa han.

Stavanger Aftenblads kommentator Tom Hetland mener det som skjer i fylkespolitikken på sørvestlandet er viktig, men minner også om at Aps tilnærming ikke lykkes overalt.

– I Stavanger sa KrF nei til et tilbud fra Ap om at Bjørg Tysdal Moe kunne bli ny ordfører. KrF har også vist Ap en kald skulder i Oslo. I Vest-Agder og Kristiansand holder KrF fast ved Høyre, skriver han.

Marthinsen understreker at KrF historisk sett alltid har valgt høyresiden nasjonalt, og peker på at partiets grunnfjell i bunn og grunn er borgerlig.

Han nevner kristne privatskoler, kontantstøtte, kristendom i skolen, kirkepolitikk og flere verdispørsmål som eksempler på saker hvor Ap og KrF ikke er enige.

– Ønsker borgerlig samarbeid

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener det er for tidlig å lese noe ut av de samarbeidskonstellasjonene som oppstår lokalt.

– Vi ønsker selvsagt et bredt, borgerlig samarbeid flest mulig steder. Samtidig må man respektere at lokalpolitikk er lokalpolitikk, og at man finner lokale løsninger, sa han til NTB fredag.

Frp-leder Siv Jensen vil ikke være med på at regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF er truet av de lokale variantene som nå oppstår.

– I utgangspunktet er den ikke det, sier Jensen, men legger til:

– Dette er forhold vi må se nærmere på og komme tilbake til når det gjort opp status etter valget.

Hun viser til at også Frp samarbeider utradisjonelt lokalt, blant annet med Ap i Sandnes.

(©NTB)