– De er ikke vant til å ha den påvirkningsmuligheten fra landet de kommer fra. Derfor har vi gjort noen grep i år, sier statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunaldepartementet. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
– De er ikke vant til å ha den påvirkningsmuligheten fra landet de kommer fra. Derfor har vi gjort noen grep i år, sier statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunaldepartementet. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil øke valgdeltakelsen blant minoriteter

Færre enn halvparten av dem med innvandrerbakgrunn brukte stemmeretten ved forrige kommune- og fylkestingsvalg. Det vil regjeringen endre.

Mens valgdeltakelsen sett under ett var på 65 prosent ved lokalvalget, var den bare på 43 prosent blant personer med minoritetsbakgrunn, melder NRK. Statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunaldepartementet tror nettopp bakgrunnen kan være en vesentlig forklaring.

– De er ikke vant til å ha den påvirkningsmuligheten fra landet de kommer fra. Derfor har vi gjort noen grep i år, sier Jensen. Grepene inkluderer brosjyrer og filmer på mange ulike språk. I alt har regjeringen satt av fem millioner kroner til informasjonstiltak rettet mot unge velgere og velgere med innvandrerbakgrunn. Underdirektør Karen Eldbjørg Toven i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet sier det er viktig å øke valgdeltakelsen i den siste gruppen.

– De bør føle seg stolte over å kunne bruke de demokratiske mulighetene.

Abdullah Khelef fra Zanzibar har bodd i Norge i 14 år og er blant dem som velger å bli hjemme på valgdagen.

– Mange kommer fra land med krig og fattigdom. Vi er takknemlige for det vi får og ønsker ikke å klage, sier han om hvorfor han ikke stemmer ved valget.

(©NTB)