Direktør Aslak Sira Myhre presenterte tidligere denne måneden en ny modell for utlån av ebøker på bibliotekene. Både Bibliotekarforbundet og Norsk Bibliotekforening advarer mot at modellen vil føre til økte kostnader for bibliotekene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Direktør Aslak Sira Myhre presenterte tidligere denne måneden en ny modell for utlån av ebøker på bibliotekene. Både Bibliotekarforbundet og Norsk Bibliotekforening advarer mot at modellen vil føre til økte kostnader for bibliotekene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bibliotekarer skeptiske til ebok-modell

En ny utlånsmodell vil gjøre ebøker mye dyrere for bibliotekene, mener Bibliotekarforbundet.

– I dag kan bibliotekarer formidle ebøker på samme måte som papirbøker, uten tanke på hva et utlån koster. Med det nye forslaget vil kostnadene bli en faktor bibliotekarene må ha i bakhodet i formidlingsarbeidet, sier leder Margunn Haugland i Bibliotekarforbundet.

Hun mener også at den nye modellen er uoversiktlig og vil kreve mye administrasjon.

Klikkmodell

Forslaget til ny utlånsmodell ble lansert av Nasjonalbiblioteket i begynnelsen av mai. Modellen er todelt. De to første årene gjelder en lisensmodell der en ebok som kjøpes inn av bibliotekene kan lånes ut ti ganger per lisens. Etter to år føres ebøkene over i en klikkmodell der bøkene kan lånes ut uten begrensninger, men der bibliotekene må betale per utlån. Også bøker som blir innkjøpt og distribuert til bibliotekene gjennom Kulturrådets innkjøpsordning omfattes av modellen, men for disse bøkene foreslås det et ubegrenset utlån de to første årene før også de går over i en klikkordning.

– Dette er en modell som vil gi befolkningen bedre tilgang til ebøker, sa direktør Aslak Sira Myhre i Nasjonalbiblioteket, da prøveordningen ble presentert.

Seksjonssjef Arne Vestbø i Kulturrådet opplyser til NTB at Kulturrådet foreløpig ikke har tatt stilling til modellen.

– Vi ser klare utfordringer med den foreslåtte modellen. Dette er ikke noe vi uten videre ser at det er enkelt å implementere, men vi skal selvfølgelig vurdere den grundig og ha samtaler med partene, sier Vestbø.

– Kan hemme innkjøp

Bibliotekarforbundets arbeidsgruppe for ebøker, som består av bibliotekarer som alle har ansvar for innkjøp av ebøker til daglig, har regnet på kostnadene ved den nye modellen. Deres klare konklusjon er at prisene vil øke. Særlig de nye ebøkene vil bli betydelig dyrere for bibliotekene enn i dag, konkluderer utvalget.

Margunn Haugland peker på at med en klikkmodell, der bibliotekene må betale per utlån, er det umulig for bibliotekene å ha oversikt over de framtidige utgiftene.

– Bibliotekene har dårlig økonomi, og vi er redde for at modellen gjør at de ikke vil kjøpe inn ebøker fordi de ikke vet hva det vil koste å låne dem ut, sier forbundslederen.

Hun sier at Bibliotekarforbundet ønsker en enkel modell der bibliotekarene kan konsentrere seg om å formidle bøker, uten å tenke på hva det vil koste å låne dem ut.

Også interesseorganisasjonen Norsk Bibliotekforening er bekymret.

– Vi er bekymret for at Nasjonalbibliotekets modell vil øke bibliotekenes kostnader for ebøker slik at vi ikke når målet om bedre tilgang, heter det i en uttalelse fra foreningens ebokutvalg.

Lang vei

Veien mot prøvemodellen har vært lang. Blant annet har forleggerne fryktet at utlån av ebøker på biblioteket skulle slå beina under eboksalget. Nasjonalbiblioteket skriver i sin anbefaling at de med den foreslåtte modellen har forsøkt å ta hensyn til alle parters interesser.

– Modellen er ikke optimal sett fra verken folkebibliotek, forleggere eller forfatteres ståsted, men den gir etter Nasjonalbibliotekets syn et godt utgangspunkt for å utvikle samhandlingen på dette feltet videre, heter det i anbefalingen.

Nasjonalbiblioteket anbefaler at prøvemodellen skal virke i tre år, og at den skal evalueres etter ett år og tre år.

(©NTB)