– Jeg tror ikke jeg har riktig kompetanse for å være rådmann i en stor, sentral kommune, sier rådmann Elisabeth Marie Larsen i Saltdal. Med en master i helseledelse og tar hun sikte på å bli kommunehelsesjef hvis Saltdal blir en del av en storkommune.
– Jeg tror ikke jeg har riktig kompetanse for å være rådmann i en stor, sentral kommune, sier rådmann Elisabeth Marie Larsen i Saltdal. Med en master i helseledelse og tar hun sikte på å bli kommunehelsesjef hvis Saltdal blir en del av en storkommune.Foto: Sverre Breivik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flertallet av rådmenn vil slutte ved sammenslåing

Et flertall av dagens rådmenn som har gjort seg opp en mening er ikke interessert i en rådmannsstilling i den nye kommunen hvis deres kommune slår seg sammen med andre.

Rådmanns- undersøkelsen

Kommunal-Rapport.no har i juli gjennomført en undersøkelse blant alle landets rådmenn. Utover uka vil vi publisere en serie saker basert på svarene.

151 rådmenn har svart på undersøkelsen. Det er en svarprosent på 35.

Svarene er nasjonalt representative ut fra kommunestørrelse og geografi. Kommuner med over 50.000 innbyggere er marginalt underrepresentert. Kommuner i Akershus og Buskerud er litt underrepresentert, mens kommuner i Sør-Trøndelag, Nordland og Aust-Agder er litt overrepresentert.

En av dem er Elisabeth Marie Larsen, som i dag er rådmann i Saltdal.

– Jeg har en master i helseledelse og har jobbet i ti år som toppleder innen helse. Jeg kan tenke meg å bli kommunehelsesjef hvis det blir kommunesammenslåing, sier Larsen (51).

Larsen er representativ for rådmennene som har svart på spørsmålet «Ut fra det du nå vet, hvis din kommune slår seg sammen med andre, vil du være interessert i rådmannsstillingen i den nye kommunen?»

Spørsmålet er stilt i forbindelse med Kommunal-Rapport.nos årlige spørreundersøkelse der vi stiller rådmennene flere spørsmål både om kommunereformen og egne arbeidsvilkår.

40 prosent av de totalt 151 rådmennene som har svart på undersøkelsen sier at de ikke vil være interessert i rådmannsstillingen i en eventuell ny, sammenslått kommune. 34 svarer «ja» og 25 prosent svarer «vet ikke».

Blir pensjonist

En del rådmenn sier at oppnådd pensjonsalder er hovedårsaken til at de ikke vil søke på en rådmannsstilling hvis deres kommune slår seg sammen med andre. Det gjelder blant annet rådmann Marit Elisabeth Larssen i Giske.

«På tidspunkt for eventuell etablering av ny kommune er eg pensjonist. Viss ikkje kunne eg tenkt meg stillinga», svarer hun.

Rådmannen i Ål Tone Tveito Eidnes sier at hun går av med pensjon om to-tre år. Rådmann Tor-Anders Olsen i Trøgstad når særaldersgrensen for rådmenn på 65 år innen ett år fra nå. Rådmann Magne Pettersen i Vefsn planlegger også å gå av med pensjon i 2016.

– For stor oppgave

Noen rådmenn, blant annet Ole Petter Nybakk i Beiarn (49) og Elisabeth Marie Larsen mener at en eventuell ny storkommune vil bli for omfattende å lede.

– Jeg er kjempemotivert for å jobbe med kommunesammenslåing. Etterpå kan jeg gjøre hva som helst, men er neppe søker til rådmannsjobb i den nye kommunen. Årsaken er at jeg er rådmann i den minste kommunen i Salten. Det å være rådmann i en kommune med 1.100 innbyggere og en med 60.000 innbyggere, er stor forskjell, sier Ole Petter Nybakk.

– Hva kan du tenke deg å jobbe med?

– Det kan godt hende jeg vil være kommunalsjef. Det har litt å gjøre med respekt for hva som skal til for å fylle rollen i ikke bare en ny kommune, men også i en mye større kommune. Jeg kan godt tenke meg å være leder av et bydelsutvalg som eventuelt har vesentlig større myndighet enn det dagens lokalutvalg har.

Nybakk har vært rådmann i Beiarn siden mars 2002.

Rådmannen i Saltdal er også ydmyk ved tanken på å skulle lede en sammenslått og større kommune.

– Jeg tror ikke jeg har riktig kompetanse for å være rådmann i en stor, sentral kommune. Det blir så veldig svært. Da er det bedre å spisse seg inn på den spesialiteten som man har, og derfor kan jeg tenke meg å bli kommunalsjef innen helse, sier Larsen. Hun har vært rådmann siden 2013.

– Vil gjøre noe helt annet

Mer enn hver tredje av de som har svart at de ikke er interessert i rådmannsjobben i en ny kommune, sier at de kan tenke seg å gjøre noe helt annet. Svarene på spørsmålet «Hvis du IKKE er interessert i rådmannsjobben i en ny kommune, hva kan du i stedet tenke deg» ser slik ut:

Å gjøre noe helt annet, utenfor den nye kommunen: 37 prosent

Vet ikke/vil ikke svare: 30 prosent

En retrettstilling i den nye kommunen (for eksempel spesialrådgiver): 23 prosent

En kommunalsjefstilling i den nye kommunen: 8 prosent

En fagstilling i den nye kommunen: 2 prosent

Les også: Har tro på at reformen gir bedre tjenester