Thomas Nilsen ble sparket fra jobben i det interkommunale selskapet, etter påstått illojalitet. Nå går han rettens vei for å få jobben som redaktør tilbake. Foto: Privat
Thomas Nilsen ble sparket fra jobben i det interkommunale selskapet, etter påstått illojalitet. Nå går han rettens vei for å få jobben som redaktør tilbake. Foto: PrivatPrivat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fikk sparken for illojalitet - går til sak

Det er duket for et oppgjør i rettssalen om hvorvidt Barentssekretariatet kunne avskjedige en medarbeider på dagen på grunn av illojalitet.

Thomas Nilsen har i mange år vært redaktør for nettstedet BarentsObserver, som eies av det interkommunale selskapet Barentssekretariatet. Selskapet er igjen eid av de tre nordligste fylkeskommunene.

Nilsen ble før helgen avskjediget, blant annet med referanse til uttalelser han kom med til Kommunal-Rapport.no 21. september i år.

Nå får han støtte fra Norsk Journalistlag til å ta avskjedigelsen inn for rettsapparatet, melder Medier24.com.

– Vår advokat Knut Skaslien starter nå arbeidet med å iverksette nødvendige rettslige skritt. Første steg er krav om forhandlingsmøte med arbeidsgiveren, sier leder av Norsk Journalistlag (NJ), Thomas Spence, i en pressemelding.

Med støtte fra NJ er det sannsynlig at saken vil handle mye om en redaktørs spesielle stilling. Men saken er også interessant ut fra spørsmålet om hvor stor ytringsfrihet en offentlig ansatt har. I fjor kåret leserne av Kommunal Rapport sykehjemslegen Bjørn Lichtwarck til årets kommuneprofil, etter at han hadde kjempet for retten til å ytre seg på tvers av hva ledelsen i kommunen ønsket.

Lichtwarck fikk blant annet full støtte fra Sivilombudsmannen, som den gang blant annet uttalte: «Offentlig ansatte har et vidt spillerom (…) for offentlig å gi uttrykk for sin mening, også om eget arbeidsområde og egen arbeidsplass.»

Dagen etter at Nilsen fikk sparken ble det lagt fram en ekstern utredning om nettavisa BarentsObservers framtid. Her blir det ifølge Barentssekretariatet foreslått en vesentlig omorganisering slik at redaktøren i framtiden skal rapportere til styreleder og ikke til daglig leder.