Strid om kjørereglene for de kommende pensjonsforhandlingene i det offentlige har blitt en het potet i innspurten av statsoppgjøret. Her er partene fra forhandlingenes første dag: F.v.: Petter Aaslestad (Unio stat), Anders Kvam (Akademikerne), statens personaldirektør Gisle Norheim, Pål Arnesen (YS Stat) og Tone Rønoldtangen (LO Stat). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Strid om kjørereglene for de kommende pensjonsforhandlingene i det offentlige har blitt en het potet i innspurten av statsoppgjøret. Her er partene fra forhandlingenes første dag: F.v.: Petter Aaslestad (Unio stat), Anders Kvam (Akademikerne), statens personaldirektør Gisle Norheim, Pål Arnesen (YS Stat) og Tone Rønoldtangen (LO Stat). Foto: Berit Roald / NTB scanpixBerit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kan bli streik om streikerett på pensjon i statsoppgjøret

De statsansatte krever at de blir sikret streikerett på fremtidige pensjonsforhandlinger allerede i årets oppgjør. Det vil ikke staten. Det kan velte forhandlingene.

Dagen før fristen går ut i lønnsoppgjøret i offentlig sektor har det brygget seg opp en tilspisset situasjon om pensjon i forhandlingene i staten.

Etter det NTB erfarer vil alle de fire hovedsammenslutningene i staten kreve at det protokollføres i tariffavtalen at de sikres streikerett dersom det blir forhandlinger eller endringer i ny offentlig tjenestepensjon til neste år. Det vil imidlertid ikke staten.

– Hvis de ikke kommer oss i møte på dette, kan vi risikere å måtte gå i konflikt på en enkeltdetalj. Det er helt håpløst, sier en kilde tett på prosessen til NTB.

Venter på Hauglie

Arbeidstakerorganisasjonene har vanligvis ikke rett til å streike på pensjon i et mellomoppgjør. Nå krever de den samme konfliktretten som de fikk i 2008, i forkant av forrige runde med forhandlinger om pensjon i offentlig sektor.

Statens personaldirektør Gisle Nordheim varslet imidlertid partene under forhandlingenes første dag at staten ikke ønsket pensjon inn som en del av årets oppgjør, heller ikke avklaringer om prosess.

Arbeidstakerorganisasjonene har ventet helt siden midten av februar på et mandat til å gjenoppta forhandlingene fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Det har vært litt ulike årsaker til at dette har tatt lengre tid enn vi først anslo, men vi sitter nå og diskuterer hva vi må utrede videre, fremdriftsplanen og hvem som skal delta i de ulike prosessene, uttalte Hauglie til NTB forrige uke.

– Dessuten sitter partene midt i lønnsforhandlingene nå og har mer enn nok å tenke på, så vi vil ikke rushe dette. Det viktigste er at resultatet blir godt, sa Hauglie.

– Villig til å streike

Arbeidstakerorganisasjonene mener derimot at kjørereglene for de fremtidige pensjonsforhandlingene må protokollføres under årets oppgjør.

De peker på at de ansatte i kommunal sektor allerede har streikerett på pensjon, og at det blir en uryddig situasjon hvis ikke de statsansatte også får dette når det etter planen skal forhandles om pensjonene for både kommune og stat samtidig.

Anniken Hauglie (H) varslet i februar at hun mente tiden var moden til å gjenoppta forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon etter sju års tilstand.

Mens ansatte i privat sektor for lengst er omfattet av nye pensjonsordninger, ble pensjonsreformen bare delvis gjennomført i offentlig sektor etter at forhandlingene brøt sammen i 2009.

Hauglie uttalte etter møtet at hun har som ambisjon å få forhandlingene i havn i løpet av året.

(©NTB)