I Oslo brukes omsorgsteknologi blant annet i form av nettbrett og trådløst nett for beboere i omsorgsboliger. Foto: Joakim S. Enger
I Oslo brukes omsorgsteknologi blant annet i form av nettbrett og trådløst nett for beboere i omsorgsboliger. Foto: Joakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Hent ut potensialet av helse som næring

Helsenæringen er et sentralt svar på omstillingsbehovet i norsk økonomi. Med svært høyt forskingsbidrag og stor eksportandel, har den et enormt potensial.

Behovet for helsetjenester må reduseres gjennom forebygging og teknologi.

For første gang har aktører innen helseindustrien i Norge gått sammen for å utarbeide en rapport for å beskrive hele helsenæringen i tall. Rapporten, «Verdiskaping i helsenæringen» av Menon Economics, dokumenterer store vekstmuligheter.

Norge er godt rustet til å utvikle en global helseindustri. Vi har et ledende helsevesen, etablerte helsemiljøer med stor eksport, gründere med internasjonale ambisjoner, samt mye forskings- og utviklingsaktivitet i sektoren.

Verdiskapingen i helsenæringen fordoblet seg fra 2004 til 2014. Veksten må antas å bli minst like høy de neste ti årene. Helseindustrien eksporterte for hele 20 milliarder kroner i 2015, og åtte av ti bedrifter har internasjonale ambisjoner. Én av tre vil bli verdensledende innenfor eget marked.

Næringslivet kan komme med viktige svar på helse‐ og omsorgsutfordringene de neste tiårene. 90 prosent av de ansatte i helsesektoren jobber i dag i behandlingsleddet av helsesektoren – kun 7 prosent jobber i selve helseindustrien, som omfatter private aktører innen legemiddel, diagnostikk, med-tech, helse-IKT og spesialleverandører.

Med en kommende eldrebølge er det en utbredt oppfatning at den høye veksten i helsesektoren ikke er bærekraftig. Vi har ikke nok varme hender. Behovet for helsetjenester må reduseres gjennom forebygging og teknologi. Det har man gjort i prosjektet «Velferdsteknologi i sentrum» i Oslo, der fire bydeler har innført nye teknologiske metoder i helsesektoren, redusert antall innleggelser med 19 prosent og redusert antall liggedøgn og polikliniske konsultasjoner med om lag en tredel. Dette er en god start.

Vi har gode eksempler på småbedrifter som har vokst i samarbeid med offensive kommuner som satser på velferdsteknologi. Hospital IT AS har jobbet med utvikling av velferdsteknologi blant annet til Kampen Omsorg+ i Oslo i 2008. Nå har de leveranse i større skala til Oslo og andre kommuner.

Sensio AS leverer mye av teknologien i prestisjeprosjektet for hjemmeboende eldre i seniorboliger, helsehus og sykehjem i Fredrikstad.

Næringen har et enormt potensial, men de private møter mange barrierer. De kan være knyttet til offentlige virkemidler, bevilgninger, regelverk, infrastruktur, offentlige anskaffelser etc. Menon-rapporten viser at tilgang på kapital er den største flaskehalsen for at helseindustrien skal videreutvikles.

Helsenæringen gir opplagt verdiskaping og samfunnsøkonomiske gevinster. NHO oppfatter at det er bred politisk enighet om målsettingene i regjeringens initiativ HelseOmsorg21. Ambisjonene er at helse skal være et næringspolitisk satsingsområde. Det er viktig at HelseOmsorg21 følges opp med konkrete satsinger som stimulerer næringsutvikling i helse- og omsorgssektoren.

NHO-fellesskapet organiserer selskaper fra hele verdikjeden innenfor helse- og velferdsmarkedet. Sammen med berørte lands- og bransjeforeninger arbeider NHO for å fjerne barrierene som bedriftene møter. Vi skal være et talerør for hele helsenæringen og for hele verdikjeden. NHO vil gjøre det lettere å lykkes som helsebedrift i Norge.