Moderne innsamlingssystemer for avfall kan bidra til å løse mange av utfordringene i bykjerner og fortettingsområder, skriver Kristine von Hanno.
Moderne innsamlingssystemer for avfall kan bidra til å løse mange av utfordringene i bykjerner og fortettingsområder, skriver Kristine von Hanno.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Velger vi framtidens avfallsløsninger?

Det er på tide å tenke nytt når avfall i byer og fortettingsområder skal samles inn. Flere må bidra for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050.

Fortetting vil føre til mer avfall i byene. Løsningen er ikke flere beholdere og hurtigere tømmefrekvens.

Avfallsinnsamling i urbane områder kan være utfordrende. Dette vet kommunenes avfallsselskaper, og nå har også bank- og forsikringsbransjen innsett det.

Nå må byplanleggerne komme etter. Utbyggere, arkitekter, byplanleggere og private næringsaktører må også bidra for å skape grønnere og triveligere byer.

KS Bedrift mener at avfallsløsninger må tidligere inn i planprosessene for å sikre framtidsrettete og grønnere løsninger. Moderne avfallsinnsamling i urbane områder vil bidra til reduserte utslipp til jord, luft og vann. Ikke minst vil det minimere problemer med forsøpling, minske brann- og trafikkfaren og gi redusert støy.

Stor befolkningsvekst de neste årene gjør det nødvendig å utvikle smartere byer og tettsteder. Eksempler er digitale løsninger og fjernovervåking som kan benyttes til smartere transportløsninger og avfallshåndtering i bysentre.

Hvordan utvikle en framtidsby?

Statistisk sentralbyrå anslår at nærmere 90 prosent av befolkningsveksten vil skje i tilknytning til byene. Det haster med å innføre tiltak som skaper et grønnere samfunn. På den annen side kan det være utfordrende å ha ambisiøse miljømål innenfor kommunale budsjetter. Flere enn kommunene må bidra.

Mange kommuner har satt miljøtiltak høyt på agendaen. Vi ser nå en satsing på mer klimanøytral kollektivtrafikk, rushtidsavgift, landstrøm i havner og ikke minst mer moderne avfallsinnsamling. Alle disse tiltakene bidrar til det grønne skiftet i mange byer og tettsteder i hele landet.

Moderne avfallsinnsamling gir stor miljøgevinst

Den raske befolkningsveksten gjør det prekært å tenke nytt og smartere. Fortetting vil føre til mer avfall i byene. Løsningen er ikke flere beholdere og hurtigere tømmefrekvens.

Avfallssug utgjør et underjordisk, rørbasert innsamlingssystem for avfall som kan bidra til å løse mange av utfordringene i bykjerner og fortettingsområder. Det er et høyteknologisk system som vil gi renere luft, mer effektiv arealutnyttelse, mindre trafikkstøy, færre skadedyr og bedre brannsikring. Et slikt system kan være et kinderegg.

Kommunene mangler nødvendige virkemidler

Kommuner har i dag ingen lovbestemmelse som sikrer gode avfallsløsninger tidlig i byggeprosesser, eller ved oppgradering av eksisterende områder. Kommunen har anledning til å sette vilkår for hvordan husholdningsavfallet skal håndteres.

Næringsaktører derimot, kan selv bestemme hvilken avfallsløsning de vil benytte. I en tid hvor det bygges tettere og flere boliger og næringsvirksomhet integrert i samme bygg, skaper dette unødvendig mange parallelle systemer for avfallsinnsamlingen.

Det er derfor svært viktig at alle bidrar til at Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050.

Flere må på banen for å realisere smartere avfallsinnsamling

KS Bedrift etterlyser moderne avfallsinnsamling i plantegninger. Hvert enkelt byggeprosjekt må ses i en større sammenheng. Utbyggere og deres rådgivere må i større grad tørre å satse på framtidsrettete løsninger til tross for høyere byggekostnader. Vi kan ikke lenger belage oss på gårsdagens løsninger med arealkrevende dunker utenfor dørene. For samfunnet blir dette dyrere.

Bank- og forsikringsbransjen har også sett utfordringene og framhever de samfunnsøkonomiske fordelene med mer moderne løsninger for avfallsinnsamling.

Smarte løsninger og erfaringer må deles. Bevisstgjøring og dialog på tvers er viktig for innføring av nye metoder og teknologi. Utbyggere, arkitekter, byplanleggere og private næringsaktører må mer på banen, sammen kan vi skape grønnere og triveligere byer.