– Vi må forebygge vannskader. Å sørge for velfungerende og moderne vann- og avløpsanlegg er en viktig samfunnsoppgave, skriver Stein Guldbrandsen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB scanpix
– Vi må forebygge vannskader. Å sørge for velfungerende og moderne vann- og avløpsanlegg er en viktig samfunnsoppgave, skriver Stein Guldbrandsen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Gode vann- og avløpsanlegg er en samfunnsoppgave

Det er feil at skader etter vann på grunn av for dårlig vedlikehold overlates til den enkelte innbygger og forsikringsselskapene. Vi må forebygge.

Fagforbundet har fulgt debatten som pågår etter sommerens store nedbørsmengder. Svikt i vann- og avløpstjenestene har ført til store ødeleggelser flere steder, og etterslepet i tjenesten er stort. Enkelte steder var skadene så omfattende at brannvesenets kapasitet ble sprengt.

Vann- og avløpssystemet i Norge har et stort vedlikeholdsetterslep. Norsk Vanns rapport B17/2013 estimerer et samlet investeringsbehov for kommuner og huseiere på om lag 200 milliarder kroner for å oppnå en akseptabel standard på vann- og avløpsanleggene i dag, og et ytterligere investeringsbehov på 290 milliarder kroner fram til 2030.

Bellona-leder Frederic Hauge forteller til Kommunal Rapport at det er vanlige folk som sitter igjen med regningen for overvannsproblematikken. Det store vedlikeholdsetterslepet på vann- og avløpssystemet medfører større skader med dagens klimaendringer. Dette fører igjen til økte forsikringspremier.

Forskere fra Cicero, sammen med konserndirektøren i If, beskriver i et innlegg i Aftenposten den 8. august hvordan overvannsproblematikken rammer den enkelte.

Fagforbundet mener det er feil at skader etter vann på grunn av for dårlig vedlikehold overlates til den enkelte innbygger og forsikringsselskapene. Vi må forebygge. Kommunene må oppgradere vann- og avløpssektoren, og politikerne på Stortinget må bevilge de nødvendige midlene.

Det er en viktig samfunnsoppgave å sørge for at vi har velfungerende og moderne vann- og avløpsanlegg. Høyre- og Frp-regjeringen må gi denne sektoren den oppmerksomheten og de pengene den fortjener.

Når Norsk Vann, klimaforkjemperen Hauge, forskerne i Cicero, forsikringsselskapet If og Fagforbundet roper varsku om samme sak, må politikerne lytte. Fagforbundets 2.000 medlemmer i vann- og avløpssektoren er klare for å brette opp ermene og gi denne sektoren det løftet den trenger og fortjener. Vi utfordrer regjeringen til å følge opp lovnader med handling, og bevilge midler til kommunene slik at dyktige fagfolk rundt i landet vårt kan begynne å gjøre jobben!