– Oslo har sagt nei til flere invitasjoner fra Akershus fylkeskommune om å gå sammen til en felles hovedstadsregion. For Akershus Ap er dette svaret svært lite konstruktivt, skriver Jan Sandal. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB scanpix
– Oslo har sagt nei til flere invitasjoner fra Akershus fylkeskommune om å gå sammen til en felles hovedstadsregion. For Akershus Ap er dette svaret svært lite konstruktivt, skriver Jan Sandal. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Ingen regionreform uten Oslo

Hva som skjer med Oslo, er avgjørende for om vi får en framtidsrettet regionreform for det sentrale Østlandet.

At Oslo er stor og mektig, må ikke hindre en framtidsrettet løsning.

Venstre har gått ut og slått fast at Oslo må få lov til å beholde sin særstatus som både kommune og fylkeskommune. Det er merkelig at et parti som har kjempet i første rekke for et folkevalgt regionalt nivå, på denne måten bidrar til å ødelegge noe av hensikten med regionreformen; å skape større, sterkere og mer funksjonelle regioner i forhold til framtidas krav.

Oslo har sagt nei til flere invitasjoner fra Akershus fylkeskommune om å gå sammen til en felles hovedstadsregion. For Akershus Ap er dette svaret svært lite konstruktivt, da det er mellom Oslo og Akershus det er de suverent største samordningsbehovene i landet på regionalt nivå.

Alle som har fulgt med på de store, langvarige og konfliktfylte prosesser som har vært mellom de to fylkene, vet at dette har vært en voldsom sløsing med ressurser som kunne vært brukt til å skape en bedre og mer effektiv hovedstadsregion.

I stor grad er det også slik at det er takket være statlige initiativ og press at en har fått til løsninger i viktige saker som Oslo-pakkene og regional plan for areal og transport. Dette er et faktum som er lite flatterende for det regionale demokrati, og bør ikke være arbeidsmåten i framtiden.

Flertallet i denne saken i Akershus fylkesting – Høyre, Frp, Venstre og KrF – vil gå videre med å utrede en storregion rundt Oslo, med Østfold, Akershus og Buskerud, og eventuelt Vestfold. Det blir en slags «smultring» rundt Oslo, hvor Oslo er hullet.

Det er etter vår syn en så kunstig geografisk løsning at det trolig lager mer vanskeligheter enn nytte. Akershus har selvsagt mye samarbeid med våre nabofylker, men i forhold til behovet for samarbeid og samordning med Oslo, er disse behovene forholdsvis marginale.

Et symbol på hvor funksjonelt integrert Akershus er med Oslo, er at vårt fylkeshus ligger midt i Oslo sentrum. Akershus er samtidig et så folkerikt fylke at vi er store nok til å kunne håndtere alle aktuelle tjenesteoppgaver som vi kan bli pålagt av staten.

Vi i Akershus Ap har på denne bakgrunn kommet til at uten at Oslo er med, bør prosessen med regionreform avsluttes for Akershus vedkommende, i denne omgang. Dette fremmet vi forslag om i fylkestinget i juni, og ble nedstemt av flertall med Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Etter vår mening må de to store partiene på Stortinget nå skjære gjennom i denne saken, ellers følger de ikke opp de prinsipper som de har selv lagt til grunn for reformarbeidet. Det har vært en klar forutsetning for kommunereformen at dersom en kommune hindrer at det dannes en funksjonell enhet som de omliggende kommuner ønsker, skal Stortinget kunne bruke tvang.

Det samme må naturligvis gjelde regionreformen. At Oslo er stor og mektig, må ikke hindre en framtidsrettet løsning. Det vil være dårlig politisk lederskap å fravike sine prinsipper av slike hensyn. Ap har for øvrig i sitt stortingsprogram for 2013–2017 lagt opp til en sammenslutning i hovedstadsregionen.

Venstre frykter den maktpolitiske «kjøttvekta» av en større hovedstadsregion, men vi kan ikke se at de alternativene, som de selv er med på å jobbe for regionalt, vil endre vesentlig på dette bildet. Konstellasjonen med Østfold, Akershus og Buskerud vil være i størrelsesordenen 1,2 millioner innbyggere av landets totale folketall på vel 5,2 millioner. Kommer Vestfold med, er en oppe på nærmere 1, 5 millioner innbyggere.

Det geografisk mest naturlige alternativet for oss i Akershus Ap, er en region med Oslo, Akershus og eventuelt Østfold. Oslo og Akershus utgjør til sammen vel 1,2 millioner innbyggere. Dersom alle tre fylkene blir med, vil det gi et folketall på ca. 1, 5 millioner. Dette er omtrent de samme størrelsesordener som de alternativer som flertallet i Akershus fylkesting arbeider for.

En større hovedstadsregion vil uansett føre til et trykk på at det blir organisert større landsdelsregioner ellers i landet, men det har vel neppe den nåværende regjeringen noe imot. Sverige beveger seg i denne retning når det gjelder regional organisering. Danmark har allerede gjort det.

Det blir en spennende tid i høst og utover på nyåret om hva en ender opp med av regional organisering i landet, og da spesielt i hovedstadsområdet. Mye er ennå åpent. Vi håper at det blir vist et politisk lederskap som ikke aksepterer særordninger som er skadelige for en god regional utvikling i vårt område.