Heidi P. Greiner vil ha fagteam inn i skolene for å spre kunnskap og forebygge overgrep. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Heidi P. Greiner vil ha fagteam inn i skolene for å spre kunnskap og forebygge overgrep. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Et grep mot overgrep

Vi trenger samepolitikk for det som er intimt og vanskelig.

Vi må slutte å prate om hvordan vi skal hindre overgrep og vold, og begynne å handle, nå.

Akkurat nå er det en liten gutt eller ei lita jente som har det vanskelig. Deres grense er blitt brutt. Skammen kan være stor. I et lite, samisk samfunn kan den oppleves større.

I dag blir de fleste overgrepssaker henlagt. Unge, sårbare mennesker overlates til seg selv. Noen mister også lysten til å fortsette å leve. De orker ikke tanken på at de ikke blir trodd av samfunnet og rettsvesenet. De orker ikke tanken på alt som har skjedd, og har ofte vanskelig for å fortelle alt de har vært utsatt for.

Hvordan kan vi hjelpe barna og ungdommen som sliter? Hvordan kan vi få slutt på overgrep og vold?

Samiske kvinner blir mer utsatt for seksualisert vold, viste forskning fra Universitetet i Tromsø i fjor. I forbindelse med avdekkingen av overgrepssakene i Tysfjord, kunne vi lese om en taushetskultur. Vår jobb er å åpne den opp.

Jeg foreslår at det opprettes et team med fagpersoner, liknende de samiske veiviserne, som kan reise rundt på barne- og ungdomsskoler å fortelle om hvor lite vi egentlig skal tåle, før vi sier nei. De må lære barna at de eier sin egen kropp, og at de – og ingen andre ­– bestemmer hva de vil være med på. De må lære å respektere hverandre. Ikke minst må vi fortelle barna hvor de kan henvende seg og hvem de kan prate med.

Vi må regne med at barn ikke forteller om pågående overgrep, og at det påhviler de voksne å finne ut av det. Derfor er det viktig å starte så tidlig som mulig for å endre gamle mønstre.

Holdningsendringer blant barn og unge er utrolig viktig for å få slutt på vold og overgrep. Vi må begynne med dem, så vi kanskje kan få en generasjon voksne som enda tydeligere vet hvor grensene går.

Heldigvis finnes det masse flotte samiske menn og kvinner. Overgriperne er blant de få. Men vi må gjøre arenaen deres mindre og mulighetene til å prate om det større.

Vi må slutte å prate om hvordan vi skal hindre overgrep og vold, og begynne å handle, . Ungdommen og barna er ferd med å miste troen på de voksne.

Alle disse barna er vår framtid, og vi trenger dem alle. Vi har ingen å miste.