De tre kommunene Evenes, Tjeldsund og Skånland (markert med gult) er tett integrert og utgjør en naturlig enhet mellom byene Narvik og Harstad, påpeker Terje Bartholsen.
De tre kommunene Evenes, Tjeldsund og Skånland (markert med gult) er tett integrert og utgjør en naturlig enhet mellom byene Narvik og Harstad, påpeker Terje Bartholsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Når fylkesgrensen er en straff

Innbyggerne i Evenes, Tjeldsund og Skånland ber om å få lov til å slå oss sammen med hverandre, men fylkesmennene foreslår å bruke tvang for å splitte oss.

Ingen fylkesmann i landet ville kommet på tanken å splitte tre så sammenvevde kommuner der folket unisont ønsker sammenslåing.

Kampen for å holde de tre samarbeidskommunene Evenes, Tjeldsund og Skånland (ETS) samlet etter kommunereformen, fortsetter. Kommunene ligger på hver sin side av fylkesgrensen mellom Nordland og Troms, og har samarbeidet nært i mange tiår.

Flertallet av innbyggerne ønsker sammenslåing av våre kommuner med hverandre. Fylkesmennene foreslår å bruke tvang for å splitte oss i hver vår by og hvert vårt fylke.

Evenes, Tjeldsund og Skånland er kanskje de tre kommunene i Norge som er sterkest integrert både kulturelt og på felles drift av helt sentrale kommunale tjenester. Det har skjedd til tross for at vi har en fylkesgrense i sikksakk mellom naboer.

Generasjoner av politisk fotarbeid har bygget opp et samarbeid på innpå 50 områder; felles legetjeneste, felles legevakt, felles kulturskole, felles fysioterapi, felles barnevern.

Lista er mye lenger. Vi (innbyggerne) er klare for neste steg. Vi har for lengst mange felles lag og foreninger.

Ingen fylkesmann i landet ville kommet på tanken å splitte tre så sammenvevde kommuner der folket unisont ønsker sammenslåing med hverandre etter kanskje de grundigste og mest engasjerte prosessene i hele Norge. Hvis vi bare lå i samme fylke. Men dessverre inneholder de «faglige» tilrådingene en rekke feil og svakheter. Her er bare et par eksempler:

• Fylkesmannen i Nordland skriver: «Evenes inngår i en naturlig bo- og arbeidsmarkedsregion med Narvik.» Det er galt: Evenes ble i 2013 uttrykkelig plassert i Harstad-regionen (sammen med Skånland og Tjeldsund) ved Kommunaldepartementets egen gjennomgang (NIBR-rapport 2013:1), fordi det er klart mer pendling både til og fra Evenes over fylkesgrensen til Troms.

• Våre tre kommuner utgjør sammen et kjerneområde for markesamisk kultur i Norge. Dette er en viktig grunn til at Sametinget støtter ETS. Fylkesmennene foreslår tvungen oppsplitting uten å drøfte dette svært viktige spørsmålet.

• Fylkesmennene fremskriver negative utviklingstall uten å nevne at regjeringen planlegger mange hundre nye forsvarsarbeidsplasser midt i ETS. Da blir konklusjonen også gal.

Vi setter nå vår lit til behandlingen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stortinget. Alle andre løsninger enn et samlet ETS innebærer tvangsbruk mot alle våre tre kommuner samtidig; tvang mot Evenes, tvang mot Tjeldsund og tvang mot Skånland.

Kommunereformen skulle bygge på frivillighet. I ETS er vi frivillige så det holder. Innbyggerne i ETS ber bare om å få lov til å slå oss sammen med hverandre. Er det virkelig for mye å be om?