Hvorfor EL og IT Forbundet nå vil innføre et nytt prinsipp for avspasering for beredskapsvakt, er uforståelig. Illustrasjonsfoto: Tore Wuttudal, NTB scanpix
Hvorfor EL og IT Forbundet nå vil innføre et nytt prinsipp for avspasering for beredskapsvakt, er uforståelig. Illustrasjonsfoto: Tore Wuttudal, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Streik er feil virkemiddel

EL og IT Forbundet trapper opp streiken i energisektoren. Forbundet streiker av årsaker som framstår som meningsløse. 

Tiden da el-montørene måtte sitte parat ved fasttelefonen hjemme, er over.

Streiken i energisektoren har snart vart i tre uker. Med tirsdagens uttak rammes strømkundene til i alt 38 energibedrifter. Både næringslivet, helsevesenet og private husholdninger er helt avhengige av at bedriftene sørger for en sikker strømforsyning.

KS Bedrift beklager at kundene på grunn av streiken utsettes for en mindre sikker strømforsyning.

Energiavtalen har alltid vist til arbeidsmiljøloven i spørsmålet om avspasering for beredskapsvakt. Dette vil KS Bedrift videreføre. Hvorfor EL og IT Forbundet nå vil innføre et nytt prinsipp, er uforståelig. Arbeidsmiljøloven regulerer hele det norske arbeidslivet, og KS Bedrift mener at den er en god rettesnor også for energibedriftene.

KS Bedrift mener fagforeningene må rette kravet mot storting og regjering, dersom de ønsker omkamp om endringene i arbeidsmiljøloven. Det er ikke riktig å la politisk uenighet gå ut over uskyldige strømkunder.

Dersom fagforeningene er uenige i politiske vedtak, bør tilsvaret gis via stemmeseddelen og ikke gjennom streik.

Teknologien har gjort belastningen ved beredskapsvakt mindre. Stortinget har tatt konsekvensen av dette ved å endre arbeidsmiljøloven.

Tiden da el-montørene måtte sitte parat ved fasttelefonen hjemme, er over. Med smarttelefoner og god tilgang til internett har montørene stor bevegelsesfrihet i vaktperioden.

Belastningen i perioden er knyttet til at montørene ikke vet om de blir kalt ut, når dette eventuelt skjer og hvilken situasjon det kan være. Dette kompenseres gjennom arbeidsmiljølovens regler om avspasering, faste vakttillegg og overtidsbetaling for aktivt arbeid.

Den nye hovedregelen om 2,5 dagers fri etter sju dagers beredskapsvakt er en anerkjennelse av at slike vakter kan være krevende, men ikke like krevende som for 40 år siden.

Arbeidsmiljøloven setter en norm for normalvakten, og forutsetter lokale tilpasninger der hovedregelen ikke passer. Deler av Norge er værutsatt og har vanskelig terreng. Andre deler av landet er langt mindre krevende.

KS Bedrift mener at avspaseringsordningen må tilpasses den enkelte bedrift ut fra lokale forhold og ikke dikteres fra Oslo gjennom sentrale avtaler.