– Beredskapsvaktene for el-montørene er på sju døgn i strekk og blir tøffere og tøffere, skriver Bjørn Fornes. Illustrasjonsfoto: Colourbox
– Beredskapsvaktene for el-montørene er på sju døgn i strekk og blir tøffere og tøffere, skriver Bjørn Fornes. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Vi streiker mot KS Bedrift

KS Bedrift ønsker å ligge på lovens minstekrav for avspasering. Men det er ingen automatikk i at tariffavtalene skal ligge der.

Det er totalt urimelig å frata vaktene hvile.

Streik er feil virkemiddel for omkamp om arbeidsmiljøloven, skriver Bjørg Ravlo Rydsaa, direktør i KS Bedrift.

EL og IT Forbundets streik handler om et tariffkrav, og at den er rettet mot KS Bedrift. Det har den vært siden 23. september, så det tror jeg Rydsaa vet innerst inne.

Nærmere bestemt ønsker vi å tariffeste en time avspasering for hver femte time på jobb som beredskapsvakt i energisektoren. Bakgrunnen for tariffkravet er at ordningen fram til i fjor var sikret gjennom arbeidsmiljøloven. Da ble loven endret, og den satte en ny minstestandard som var en time avspasering for hver sjuende time.

Nå er det tarifforhandlinger. KS Bedrift ønsker å ligge på lovens minstekrav, og med det redusere avspaseringen for beredskapsvaktene fra tre til to dager. Det betyr at de fleste, som har ti vakter i året på sju døgn i strekk, mister ti hviledager i året.

Det er ingen automatikk i at tariffavtalene skal ligge på minstestandarden. Det er tvert imot vanlig at tariffavtalene er bedre enn loven, noe som for eksempel gjelder retten til ferie og reglene for overtidsjobbing.

Det samme gjelder også beredskapsvaktenes avspasering. For eksempel så har beredskapsvakter i staten og i energiselskaper i NHO allerede inngått avtaler i tråd med vårt tariffkrav. KS Bedrift ligger på en langt røffere linje. Det må de stå for, og ikke skyve regjeringen og loven foran seg.

Vaktene er på sju døgn i strekk og blir tøffere og tøffere. Det blir mer ekstremvær, større vaktområder og mindre bemanning per vakt. Hele samfunnet er avhengig av strøm og forventet responstid er på null. Det er totalt urimelig å frata vaktene hvile.

KS Bedrift er vår motpart i denne konflikten. Velkommen tilbake til forhandlingsbordet!