Brobygging, samarbeid og gravlegging av gamle holdninger må til hvis man skal klare å skape fruktbart samspill, mener Siri Spillum. Illustrasjon: Erik Nossum
Brobygging, samarbeid og gravlegging av gamle holdninger må til hvis man skal klare å skape fruktbart samspill, mener Siri Spillum. Illustrasjon: Erik Nossum
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Begrav stridsøksa

Skal vi skape bærekraftig samfunn, må de gamle og urimelige holdningene gravlegges.

Når mange nok tror, får saken høy gjennomførings-kraft.

Den første striden vi kjenner, startet da Eva knasket i seg eplet, og attpåtil fikk fristet Adam til å ta seg en bit. Det oppsto en splid mellom dem og Gud. Det kostet menneskeheten dyrt, og stridigheten varer ennå.

Hos andre strides det om makt, vennskap, posisjoner og gull, indianer mot cowboy, øst mot vest og Hillary mot Trump. Det vil liksom ingen ende ta.

Løsninger synes håpløse når motpoler er milevis unna hverandre og når ting ses og menes i sort eller i hvitt.

Kommune-Norge skal samles. Det skal effektiviseres. Det skal finnes nye måter å lede på. Tjenestene til innbyggerne skal bli bedre. Mulighetsrommet skal brukes. Der det før var en fysisk eller mental grense, skal det nå åpnes for samarbeid i kommune og i næring.

Dette klinger godt for mange. Men som alltid så er det et stort men, når endring står for tur. Når noen vil, og flesteparten ikke vil.

Hvordan skal en da få til moment som skaper resultater og fruktig samspill? Årsaken og opphavet til strid og motvilje i nabolaget må på bordet. Oftest er det noe tull og tøys som henger igjen fra før glødelampen ble oppfunnet. 

En gjenganger er; når by går imot land, eller er det motsatt? Naboene fra byen «kjennetegnes» gjerne som «høy på pæra», bedrevitere, jålete, de snakker så «fint», og er gjerne noen lurendreiere. Mens naboene fra provinsen går i tresko, er uskolerte og spytter snus.

Spør du noen om hvor holdningene stammer fra, kan knapt noen svare annet enn: «Det har da alltid vært sånn!»

Skal vi skape bærekraftig samfunn må de gamle og urimelige holdningene gravlegges. Det er først da vi kan sette fart i gode ideer, på tvers av tidligere grenser.

Finn troen!

Hva skal vi tro på da?

Noen kommuner har kommet langt, de bobler over av ideer. De samler innbyggerne til idédugnad, de inkluderer unge og gamle, næringsliv og kultur. Fra idéverkstedet klekkes konkrete løsninger. Det settes mål og delmål. Det er klart for å tro på at prosjektet skal bli en suksess.   

Når mange nok tror, får saken høy gjennomføringskraft.

Tro kan som kjent lege alle sår, men det aller viktigste, den kan flytte fjell! 

Stridsøksa kan ikke bare legges ned, den må gravlegges!

Før det skal røykes fredspipe, må den renses for grums og tjære. Jo renere den er, desto finere prosess i sikte. Det hjelper å tro på mulighetens rike!