Venstre tar kravene fra kommunene på alvor, og har derfor bevilget rundt 3 milliarder kroner til kommunesektoren enn regjeringen, skriver André N. Skjelstad. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland, NTB scanpix
Venstre tar kravene fra kommunene på alvor, og har derfor bevilget rundt 3 milliarder kroner til kommunesektoren enn regjeringen, skriver André N. Skjelstad. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Venstre setter alle kluter til for distriktene

Hvis vi tror på lokaldemokrati og desentralisering, må vi gi lokalpolitikerne den tilliten og de midlene de trenger til å gjøre jobben sin.

For å stoppe sentralisering, trenger vi ikke bare levedyktige kommuner, men også regioner med reelle ansvars-områder.

Sentralisering får man ikke bukt med ved å la styringsstrukturene våre stivne til. Da ender vi med småkommuner som verken har ressursene eller kompetansen til å gi innbyggerne sine det tilbudet de fortjener.

For å stoppe sentralisering, trenger vi ikke bare levedyktige kommuner, men også regioner med reelle ansvarsområder. Kommune- og regionreform er veien til desentralisering, og i vårt alternative statsbudsjett setter vi alle kluter til for at finansieringen skal også være på plass.

Venstre tar kravene fra kommunene på alvor. Derfor har vi bevilget rundt 3 milliarder kroner mer enn regjeringen til kommunesektoren. Dette er helt naturlig etter samtidig som reformen har gitt kommunen en viktigere rolle.

Lokalpolitikeren i Steinkjer vet bedre hvor skoen trykker enn regjeringen i Oslo. Derfor må vi gi kommunene en tillitserklæring og øke frie midler.

Vi legger opp til en økning på 1,8 milliarder kroner i midler kommunen selv kan disponere. Slik legger vi til rette for bedre og mer skreddersydde kommunale tjenester.

Det finnes både fylkeskommuner og kommuner som på kort sikt kan få det litt trangere som en følge av kommunereformen. Reformen skal derimot være et vinnerprosjekt for hele kommunesektoren, og derfor er det viktig med ordninger som sikrer at tjenestetilbudet ikke svekkes som en følge av reformen.

Vi bevilger derfor 60 millioner til de fylkeskommunene som taper på det nye inntektssystemet. Til de kommunene som ingen ville slå seg sammen med, bevilger vi et tilskudd på 50 millioner kroner.

Vi går også inn for å videreføre de viktige regionale utviklingsmidlene. Dette er framsynte trekk for å sikre at ingen blir straffet for at naboen har stilt seg på bakbeina, eller at det nye inntektssystemet fører til uforutsette endringer i fylkeskommunenes økonomi.

Med en regionstruktur på plass, er det også naturlig å få på plass et nytt regionalt inntektssystem. Venstres grunntanke er at vi skal styrke, ikke svekke lokalsamfunnene våre.

I årets alternative statsbudsjett har vi gitt kommunene et ordentlig økonomisk løft. Norge er et langstrakt land i forandring, og da kan vi verken si oss fornøyd med dagens ordning eller gå for mer sentralisering.

Hvis vi tror på lokaldemokrati og desentralisering, må vi gi lokalpolitikerne den tilliten og de midlene de trenger til å gjøre jobben sin. Nå må vi sette alle kluter til for levende distrikter i budsjettforhandlingene.