Ut fra kriteriene i regionreformen virker det klart at Oslo-byrådets ønske om å stå alene ikke vil bli innfridd, skriver Jan Inge Krossli. Han mener at Oslo-Akershus–Østfold kan bli én av ti regioner. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, NTB scanpix
Ut fra kriteriene i regionreformen virker det klart at Oslo-byrådets ønske om å stå alene ikke vil bli innfridd, skriver Jan Inge Krossli. Han mener at Oslo-Akershus–Østfold kan bli én av ti regioner. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tell til ti

Alle som kan telle til ti, ser at det ikke blir noen storregion rundt Oslo, og trolig heller ikke på Vestlandet. 

Det er forståelig at Oslo gjerne vil beholde statusen som både kommune og fylke. Men ingen steder er behovet så stort for regional samordning som i Oslo-området.

I kommunereformen var det ikke noen klare politiske signaler om hvor store kommunene burde bli. I regionreformen er signalet fra regjeringen og Stortinget så klart som det kan bli: Landet bør deles inn i om lag ti folkevalgte regioner. Rikspolitikerne har valgt en regionmodell framfor en landsdelsmodell. Og i regionreformen gjelder ikke frivillighetslinjen.

Men dette ser det ikke ut til at alle fylkespolitikerne som nå forhandler om sammenslåing har fått med seg. At Akershus, Østfold, Vestfold og Buskerud skulle bli én stor region – med eller uten Oslo – går dårlig opp i ti regioner.

Viktige kriterier i regionreformen er at nye regioner bør utgjøre funksjonelle enheter, hvor planlegging og samfunnsutvikling kan ses i sammenheng. Folketall og areal vil variere også mellom de nye regionene, men en viss balanse bør det være. En Stor-Oslo-region vil ganske enkelt bli altfor stor, med om lag 2 millioner innbyggere, hvis Oslo medregnes.

Ut fra kriteriene i reformen virker det like klart at Oslo-byrådets ønske om å stå alene ikke vil bli innfridd. I kommunereformen er Oslo fredet, men regjeringen fastslår at regionreformen vil kunne omfatte alle fylker og Oslo.

Det er forståelig at Oslo gjerne vil beholde statusen som både kommune og fylke, og dermed ansvaret for videregående opplæring og kollektivtransport. Men ingen steder er behovet så stort for regional samordning som i Oslo-området. Det viste den langvarige tautrekkingen om Oslopakke 3 tidligere i år.

Derfor virket det rart da Venstres kommunalpolitiske talsperson, André N. Skjelstad, tidligere i sommer mente at Oslo burde holdes utenfor regionreformen, fordi enhver sammenslåing som inkluderer Oslo vil bli for stor.

Like rart er det at det Ap-ledete byrådet i Oslo går imot sammenslåing med Akershus, når Arbeiderpartiet så sent som på landsmøtet i fjor vedtok at «Oslo og Akershus bør inngå i en felles region for hovedstadsområdet.» Vi får gå ut fra at Aps rikspolitikere står ved partiets nasjonale vedtak.

Det mest logiske ut fra kriteriene i regionreformen er at Buskerud, Telemark og Vestfold danner en region sammen. Det som kalles BTV har vært et regionalt samarbeid i mange år, og har blant annet en felles høyskole. Det nevner regjeringen spesielt som en fordel for nye regioner.

Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane forhandler om en vestlandsregion denne uka. Også dette har karakter av en landsdelsregion, og bryter med målet om ti regioner. Den ville få om lag 1 million innbyggere og trolig bli vurdert som for stor av rikspolitikerne.

Møre og Romsdal ønsker å fortsette som egen region. Det kan det hende de får lov til, for å dele opp det langstrakte Vestlandet. Dersom Nordmøre gjør alvor av å gå til Trøndelag, kan Sunnmøre og Romsdal bli slått sammen sørover.

Rogaland har også folk nok til å bli skilt ut av en vestlandsregion. De kan fortsette som nå, eller bli en del av Agder, hvor det er litt knapt med innbyggere.  

Som i kommunereformen må innbyggertall veies opp mot geografiske avstander. Én region av de tre nordligste fylkene vil bli for stor i utstrekning til å være funksjonell. Nordland som egen region virker sannsynlig.

Da får vi et kvalifisert tips på disse ti:

  1. Oslo, Akershus og Østfold

  2. Hedmark og Oppland

  3. Buskerud, Vestfold og Telemark

  4. Agder

  5. Rogaland

  6. Hordaland og Sogn og Fjordane

  7. Møre og Romsdal

  8. Trøndelag

  9. Nordland

  10. Troms og Finnmark