Friluftsliv og naturopplevelse er et av folkehelsearbeidets viktigste områder, skriver Ingelin Noresjø, og anbefaler flere å bruke nasjonalparkene. Bildet er fra Svartisen nasjonalpark i Nordland. Foto: Pål Hermansen, NTB scanpix
Friluftsliv og naturopplevelse er et av folkehelsearbeidets viktigste områder, skriver Ingelin Noresjø, og anbefaler flere å bruke nasjonalparkene. Bildet er fra Svartisen nasjonalpark i Nordland. Foto: Pål Hermansen, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kronikk
Meninger i kronikker står for skribentens regning.

Når var du sist i en nasjonalpark?

Med god tilrettelegging kan våre nasjonalparker brukes enda mer enn i dag.

Stadig flere turister er ute etter unike opplevelser i norsk natur.

«De vernete naturområdene er ikke museumsnatur som ikke kan brukes. En god forvaltning legger grunnlag for økt verdiskaping», sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet, og dette gjelder i høyeste grad i Nordland.

Nordland har totalt 222 verneområder. Sju av disse er nasjonalparker som har et stort potensial for økt bruk. Nasjonalparkene kan brukes til friluftsliv og annen aktivitet som ikke skader naturen.

Det meste av reiselivet i Nordland er naturbasert, med friluftsliv og naturopplevelse som de fremste aktivitetene. Gjennom god tilrettelegging kan våre nasjonalparker brukes i enda større grad enn i dag, både av tilreisende og lokalbefolkningen, og bidra til økt verdiskapning i distriktene. 

Stadig flere turister er ute etter unike opplevelser i norsk natur. I Varanger nasjonalpark har de skjønt det. De er med i prosjektet «Fugleturisme i Midt- og Øst-Finnmark». Hvert år kommer turister fra hele Europa for å studere og fotografere det unike fuglelivet. Utenlandske operatører dominerer fugleturismen som i dag er tilrettelagt for tilreisende grupper.

Ta i bruk nasjonalparkene

I fjor lanserte Miljødirektoratet sin nye merkevare- og besøksstrategi som skal invitere til besøk i nasjonalparkene. Foreløpig er det fire nasjonalparker som gjennom et pilotprosjekt har tatt i bruk denne strategien; Jotunheimen, Rondane, Varangerhalvøya og Hallingskarvet nasjonalparker.

En av utfordringene som prosjektet så langt har avdekket, er mangelen på tydelige startpunkt, skriver Harald Aas på Snøhettas merkevareblogg. Vi kan slutte oss til denne bemerkningen.

I Nordland må vi bli enda bedre på tilrettelegging av nasjonalparkene. Innfallsportene må skiltes bedre, og det må tilrettelegges for flere parkeringsplasser og informasjonstavler ved naturlige startpunkt. Vi er i gang med å kartlegge behovene for dette, og skal jobbe for å legge godt til rette for aktiv bruk av nasjonalparkene i hele fylket.

Jeg har også forventning om flere nasjonale midler til tilrettelegging, siden merkevare- og besøksstrategien blant annet har som formål å øke bruken av nasjonalparkene.

Folkehelse

Friluftsliv og naturopplevelse er et av folkehelsearbeidets viktigste områder. I Nordland er kun én av fem fysisk aktiv nok, i forhold til statens anbefalinger om 30 minutter fysisk aktivitet om dagen.

Vi vet at naturopplevelser også er viktige for vår psykiske helse. I Miljøverndepartementets rapport fra 2008, Naturopplevelse, friluftsliv og vår psykiske helse, understrekes dette grundig.

Nærturområdene, der folk bor, er de viktigste områdene for den daglige aktiviteten. Nasjonalparkene er for større og dypere naturopplevelser. Det er i disse områdene vi kan oppleve følelsen av villmark og kanskje komme på nært hold av dyr og fugler. 

Skilt viser vei

God informasjon og riktig bruk av skilt kan for mange være avgjørende for en god turopplevelse. Nordland fylkeskommune har gjennom 25 år arbeidet med skilting, informasjon og turbøker. I de siste fire årene har vi deltatt i det nasjonale Turskiltprosjektet, som er et samarbeid mellom landets fylkeskommuner og Gjensidigestiftelsen.

Kunnskap fra blant annet STImuli-prosjektet i Bodø viser at god tilrettelegging, skilting og informasjon virker. Flere som ikke tidligere har drevet friluftsliv, oppgir at de bruker områdene.

Barnas nasjonalpark

Nå var du sist i en nasjonalpark?

Mange tror at det kreves dyrt utstyr og lange turer for å besøke dem. Dette stemmer ikke. Mange av oss har lett tilgang til parkene, det trengs ikke kostbart utstyr, og det er ikke noe krav om lengde på turen. 

En av våre nyeste nasjonalparker, Sjunkhatten-Misten, kalles også for Barnas nasjonalpark.

Store deler av befolkningen i Bodø, Fauske og Sørfold har lett tilgang til parken. Her er det godt tilrettelagt, og det trengs ikke mye utstyr eller lange turer for å få en god opplevelse.

I andre enden av skalaen er Børgefjell nasjonalpark på Sør-Helgeland. Her finner du ingen tilrettelegging for den vanlige fotturist. Ingen røde merker vil vise vei, og de få, spartansk utstyrte hyttene som er i området, er utelukkende beregnet for oppsynsmenn og reingjetere. Noen få elveklopper vil du finne, men det er alt.

Her må man klare seg selv i naturen, noe som i seg selv er en stor verdi for mange.

Du er herved invitert til en nasjonalpark nær deg.

Riktig god sommer!