Illustrasjon: Sven Tveit
Illustrasjon: Sven Tveit
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kronikk
Meninger i kronikker står for skribentens regning.

Hells Angels i kommunen

Sverige sliter med å forstå sine kriminelle gjenger. Her i landet må vi unngå å havne i samme uføre.

Som kommune-politiker der kriminelt belastede MC-klubber kan dukke opp, er det viktig å ta stilling til hvilket utviklingsnivå klubben befinner seg på.

Man kan ikke bekjempe noe eller noen man ikke forstår. Derfor ble for noen år siden kommuneledere invitert med politiet til København for å bli informert om kriminelle MC-miljøer.

Her vil jeg presentere noe av forskingen på det kriminelle MC-miljøet. Jeg vil benytte meg av utviklingsteori som innebærer at kriminelt belastete miljøer utvikler seg over tid.

Kriminelle MC-klubber går i sin utvikling gjennom fire stadier: Territorier, markeder, virksomheter og relasjoner.

Den svenske politimannen Amir Rostami skrev doktoravhandling i sosiologi om kriminelle gjenger og disputerte ved Stockholms Universitet i juni. Jeg hadde gleden av å være fakultetsopponent ved disputasen.

Utgangspunktet for avhandlingen var at svensk politi har mislyktes i å bekjempe kriminelle gjenger i byer som Göteborg og Stockholm, fordi politiet og andre myndigheter har misforstått strukturene, aktivitetene og aktørene i gjengene. I doktoravhandlingen viser Rostami, etter å ha intervjuet en rekke gjengledere og gjengmedlemmer, hvordan sosial organisering fungerer i gjenger.

Kriminelle MC-klubber kan defineres som kriminelle matriseorganisasjoner, der den vertikale aksen er lovlig, mens den horisontale aksen utfører kriminalitet.

Hells Angels MC Norway (HAMC) har etablert seg med klubbhus i åtte norske kommuner: Bergen, Klepp, Oslo, Ringsaker, Skien, Tromsø, Trondheim og Øvre Eiker.

Ringsaker kommune har lenge arbeidet for å bli kvitt klubben. Gjensidige Forsikring har pant i klubbhuset på grunn av bomben i Drammen. Men Gjensidige tar ikke samfunnsansvar, og verken ordfører eller lensmann vil aksjonere. Kripos er oppgitt.

Derimot var tidligere lensmann og ordfører i Øvre Eiker svært aktive og fikk begrenset klubbens aktiviteter der. Kripos er fornøyd med det.

Da HAMC etablerte seg her i landet i 1992 ved Trolla Bruk, var det viktig å erobre geografiske territorier. Vold og trussel om vold ble benyttet for å sette seg i respekt og få konkurrerende miljøer til å trekke seg.

Det neste stadiet i utviklingen er markeder, der klubben ville overta kontrollen over grossistleddet innenfor narkotika.

På det tredje nivået etablerer klubbmedlemmer lovlige virksomheter, som for eksempel håndverksbedrifter og tatoveringsstudioer.

På det fjerde utviklingsnivået etablerer klubbens ledelse relasjoner med viktige samarbeidspartnere, for eksempel forsvarsadvokater, banksjefer og politikere. På dette nivået skal omdømmet endres fra frykt til respekt. Medlemmene ønsker å bli oppfattet som kule filmstjerner på to hjul. Derfor har de en klubbsang som handler om dem selv som «movie stars». Derfor ble en kjent fotograf engasjert til å ta bilder av dem.

På dette fjerde nivået er det viktig å ha en karismatisk talsperson for klubben, som er synlig i forbindelse med Berserk, Tangerudbakken og andre tilsynelatende sympatiske aktiviteter.

Mens Kripos alltid har ment at HAMC må bekjempes, valgte lederen av Spesielle Operasjoner i Oslo-politiet (den nå tiltalte politioverbetjenten) en dialogstrategi. Dialogstrategien gikk ut på at HAMC fikk gjøre som de ville, inkludert organisert kriminalitet, bare de ikke laget bråk og skapte utrygghet i det offentlige rom.

Som kommunepolitiker i Bergen, Klepp, Oslo, Ringsaker, Skien, Tromsø, Trondheim, Øvre Eiker og andre steder der kriminelt belastete MC-klubber kan dukke opp, er det viktig å ta stilling til hvilket utviklingsnivå klubben befinner seg på. Bekjempelse handler om en situasjonsbestemt framgangsmåte, der situasjonen blant annet er kjennetegnet ved klubbens modenhet.

Konkurrerende MC-klubber som Bandidos og Outlaws bør også vurderes med tanke på modenhet. Dersom det er MC-klubber som støtter andre klubber eller er såkalte 81-klubber (bokstavene H for 8 og A for 1) i kommunen, bør disse også analyseres.

På nivå 1 i modenhetsmodellen er ledelse preget av regelstyring, mens ledelse på høyere nivåer er preget av mål og kultur. På nivå 1 er strukturen preget av nettverk, mens strukturen utvikler seg til hierarki og matrise på høyere nivåer.

På nivå 1 er relasjoner preget av vennskap, mens medlemmer blir oppfattet som ressurser i forpliktende brorskap på høyere nivåer. På nivå 1 er medlemmene amatører, men de kan utvikle seg via generalister til spesialister og videre til eksperter. Markedsføring gjennom trusler og bestikkelser er tilfeldig på nivå 1, men skifter karakter til å bli målrettet og kontinuerlig på høyere nivåer.

Sverige sliter med å forstå sine gjenger. Her i landet må vi unngå å havne i samme uføre. Det er behov for økt forståelse gjennom kunnskap og kompetanse.

Bekjempelse av kriminelt belastete miljøer som kriminelle MC-klubber, handler om kunnskap for å forstå og kompetanse for å handle.