I lys av Terra-skandalen er det oppsiktsvekkende at mange kommuner ikke behandler finansreglementet politisk, mener vår lederskribent. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien, NTB scanpix
I lys av Terra-skandalen er det oppsiktsvekkende at mange kommuner ikke behandler finansreglementet politisk, mener vår lederskribent. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Regelverk som må brukes

Alle landets kommunestyrer skal – i hver periode de er valgt for – vedta regler for hvordan kommunen skal forvalte sin formue og gjeld.

Men nesten hver tredje kommune har ikke fulgt opp, viser en gjennomgang Kommunal Rapport har gjort. Det kan fort bli kritisk.

Man skulle tro at Terra-skandalen ville føre til at politikere og administrasjon i enhver kommune ville gjøre det de kunne for ikke å havne i ulykkelige omstendigheter på finans. Oppsiktsvekkende nok er Terra-kommunen Vik, som jo har opplevd hvor galt det kan gå uten kontroll på finansene, blant dem som ikke har hatt finansreglementet til behandling i kommunestyret forrige periode. 

Poenget med politisk behandling etter hvert valg er at alle folkevalgte skal ha direkte kontroll med kommunens økonomi. Til tross for sterk konsentrasjon om sin økonomiske snuoperasjon, er merkelig nok også Robek-kommunen Halden blant dem som har sviktet mot å behandle eget finansreglement i forrige kommunestyreperiode. Finansforskriften, som er hjemlet i kommuneloven, sier at reglementet også skal fortelle hvordan forvaltning av gjeldsporteføljen og annen finansiering skal være.  

Det lover ikke bra når ordføreren da uttaler at han ikke ser at behandling av finansreglementet i kommunestyret i forrige periode ville gjort noen forskjell, så lenge kommunen bare har gjeld – og at de i forrige periode hadde mer enn nok med å skaffe penger til lønn. Det er godt at reglementet nå endelig kommer til politisk behandling i kommunestyret.

Det er selvfølgelig viktig for folkevalgte å bry seg før det blir problemer som skal håndteres. Da er finansreglementet et nyttig verktøy – hvis det er oppdatert og alle som skal ta beslutninger kjenner det.

Forvaltning av både formue og gjeld er et stort ansvar lokalpolitikere må ta. Det er ikke tillitvekkende at drøye 30 prosent av kommunene bryter forskriften.  

Hvor har kontrollutvalgene vært i alle kommunene som har droppet å behandle sitt eget finansreglement? Og rådmannens internkontroll? Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa sier hun nå vil følge opp kravet hun som kommunalminister innførte i 2009, om å vedta finansreglement hver valgperiode. Alle andre fylkesmenn bør gjøre det samme. Det hjelper lite å ha et gammelt reglementet i skuffen.